Hoppa till innehållet

E-leg med hängslen och livrem

Nu kan den som behöver få hjälp av en anhörig eller närstående att hantera sin e-legitimation.

Publicerad

Med dubbel signatur är det tänkt att fler ska känna sig trygga med att legitimera sig elektroniskt.

Den som känner sig osäker när det gäller användningen av e-legitimation kan nu koppla in en stödperson som hjälper till att godkänna alla underskrifter. Det är utmanaren till Bank ID, Freja Eid, som med bidrag från Post- och telestyrelsen (PTS) lagt till funktionen "Delad kontroll" för sin e-legitimation. Med Delad kontroll kopplas två legitimationer samman och det krävs att både den som ska signera och den som fungerar som hjälp godkänner den digitala underskriften.

Medhjälparen kan inte på egen hand skriva under för den som behöver hjälp och är heller inte juridiskt ansvarig. Den delade kontrollen kan när som helst avslutas av båda parterna. Freja Eid kan användas tillsammans med drygt 200 e-tjänster, bland annat Vårdguiden, Svenska spel, Skatteverket och många kommuner.

Möjligheten till delad kontroll har tagits fram med stöd från PTS innovationstävling "Från utanför till internet", som har som mål att få fram lösningar för personer som på olika sätt har svårt att använda digitala lösningar.