Hoppa till innehållet

Ett ja för miljoner

The sky is the limit när det gäller bröllop och prislappen som följer. Många företag tar mer betalt när det gäller bröllop än andra fester, men det finns sätt att hålla ordning på bröllopsbudgeten.

Publicerad

Mariella Rietschel Gink är grundare av Weddingplanner Stockholm, som ofta arrangerar mer exklusiva bröllop. Hon säger att för de bröllop hon planerar är en budget på 500  000–800  000 kronor inte ovanligt. Hon har planerat ett antal bröllop med en budget på över en miljon kronor, och ett bröllop för flera miljoner.

– Det är klart att det är väldigt mycket pengar, men om man vill ha en fest med hundra personer på en herrgård i Stockholmsområdet blinkar man lätt bort 300  000 kronor, i alla fall om man vill ha alla delar med. Det behöver inte kosta så mycket, men alla maxar nog sin budget, oavsett vilken budget man har, säger hon.

Hon berättar att många i dag inspireras av amerikanska bloggar, och vill ha samma fantastiska dekorationer och annat de ser där.

– Vill man ha så tjusiga blomsterdekorationer kostar det. Likadant mariella rietschel ginkmed fotograf – vill man ha en top notch-fotograf en hel dag kan det kosta 35  000 till 50  000 kronor, säger Mariella Rietschel Gink.

Tittar man i bröllopsmagasin och bloggar ser man också att det finns en hel industri som eldar på spenderviljan. ”Snåla inte in på bra produkter utan investera i kvalitetsmärken för schampo, balsam ochhårinpackning”, står det i en tidning. I en annan finns reklam från både bröstförstorings- och viktminskningskliniker – alla vill ha en del av bröllopskakan. 

Redan 2005 kunde Råd & Rön avslöja att priserna går upp när det handlar om bröllop. I vår undersökning kunde en håruppsättning bli dubbelt så dyr när frisören fick höra att den skulle göras på en brud, en tårta kostade mer när det skulle stå ett brudpar på toppen, och priset åkte raskt upp på en bukett när floristen blev varse att en bröloppsdukningbrud skulle hålla den.

– Att det blir dyrare när det handlar om bröllop kan jag nog skriva under på. Med bröllop kommer så mycket mer smådetaljer och planeringstid. Det går inte att jämföra med andra fester, det är helt andra känslor inblandade, säger Mariella Rietschel Gink, som även ordnar andra fester.

När Råd & Rön går igenom priser i dag finns de här skillnaderna fortfarande kvar. Om man vill köpa en vanlig balklänning kan den på en webbsida kosta 3  999 kronor. En brudklänning i liknande snitt, från samma webbsida, kostar däremot hela 4  999 kronor. Vill man ha en håruppsättning till en vanlig fest av en senior top stylist på Björn Axén kostar det 1  405 kronor. Är det till ett bröllop får man punga ut med den hisnande summan 4  160 kronor. 

– Det ingår så mycket mer i en bruduppsättning. Först har vi en konsultation i god tid före bröllopet, sedan börjar en process med tiaramycket kontakt med bruden, det mejlas bilder fram och tillbaka och vi kan hjälpa till att inhandla löshår och annat. Vi debiterar inte alltid för tiden vi faktiskt lägger ner. Det är också ett helt annat hantverk när man ska fästa slöja och tiara, och vi erbjuder möjlighet för ombyte för brud och tärnor, och serverar bubbel till alla. Det går inte att jämföra med en vanlig festuppsättning, säger Nathalie Kvist, salongschef på Björn Axén. 

Så mycket mer kostar bröllopet

Händer det att brudar beställer en vanlig fest­uppsättning?

– Ja, det har hänt, men det är inget vi rekommenderar, vi vill ge bruden en helhetsupplevelse.

Nathalie Kvist säger att hon förstår att det är en delikat fråga, det här med att bruduppsättning kostar mer, men att de engagerar sig nathalie kvistlång innan själva dagen.
Det finns också de som slutat arbeta med bröllop eftersom det inte är för svårt att debitera för all tid som de lägger ner.

En av dem som har slutat göra bruduppsättningar är Anna Dimander på salongen Kloak i Västerås.

– Jag blev alltid så engagerad, hjälpte till med blommor och att fixa make up-artist och annat. Sedan ville jag se slutresultatet och erbjöd dem att byta om på salongen, så det tog extra tid. Det blev för låg timpenning till slut, säger hon.

Det verkar som om brudparen och industrin trissar upp varandra. Företagen känner att de lägger ner mer tid på brudpar, och skapar därför särskilda brudpaket, medan brudparen å sin sida då känner att de borde lägga ut mer pengar, eftersom det handlar om något extra. Det här är något som Råd & Röns testingenjör Anna Edberg, som skaanna edberg gifta sig till sommaren, känner igen.

– Det finns tusen tillval, man kan uppgradera allt. Det är ofta saker som man inte skulle ha valt själv, men när valet presenteras är det svårt att säga nej. Det är mycket en känsla av att ”ni vill väl inte skära ner på det här på er bröllopsdag”, säger Anna Edberg.

Hon säger att det är svårt att jämföra priser, då man inte får hela priset på en gång. Dessutom dyker det upp dolda kostnader.

– Vissa festlokaler erbjuder en att ta med egen alkohol – men vill man kyla den kostar det extra. Vill man ha is kostar det extra. De räknar med att man är beredd att betala mer för bröllop, och att man inte är beredd att kompromissa, säger hon.
För att få koll på priserna skapade Anna Edberg i sann ingenjörsanda ett excelark där hon och blivande maken spaltade upp alla kostnader.

– Olika festlokaler har olika bröllops­paket, men när man tar med alla extra­kostnader hamnar alla vi har tittat på ungefär på samma pris, oavsett ursprungspris. Det skiljer sig marginellt, säger hon.

Så håller du koll på kostnaderna

När du tar in och jämför priser, se till att kolla exakt vad som ingår, så att inga extra, oväntade kostnader tillkommer.

Be att få en skriftlig ­bekräftelse och kvitto på allt du har bokat, för att undvika ­missförstånd.

Om du vill hålla det enkelt, välj bara vanlig festsminkning, håruppsättning, en enkel tårta och vanlig blomsterbukett. Men var då medveten om att konsultation och andra förmåner inte ingår i priset.