Hoppa till innehållet

Förbered dig för hårddiskkraschen

Frågan är inte vad som händer med dina personliga dokument och bilder om din hårddisk går sönder, utan vad som händer när den går sönder. Följ våra tips om säkerhetskopiering så slipper du råka ut för en digital katastrof.

Publicerad
Uppdaterad

Du har redan backupprogram

Både Windows och Mac OS har inbyggda program för säkerhetskopiering. I ­Windows 10 och 11 kan du ­använda funktionen Filhistorik. I ­Mac OS heter funktionen Time machine. Genom de båda inbyggda ­funktionerna kan du återställa äldre versioner av enskilda säkerhetskopierade filer. Du behöver en extern hårddisk för att lagra backupfilerna.

Kopiera hela hårddisken

Om datorn börjar krångla av okänd anledning, eller om du råkar ut för svårutrotade virus, är det ibland lättast att börja om från början. Har du då en säkerhetskopia på hela hårddisken (kallas ofta diskavbildning eller disc image) är det snabbt gjort. Då kan du återställa datorn till exakt som den var innan problemen började. Tänk på att alla ändringar gjorda efter att du skapade disk­avbildningen går förlorade. I Windows gör du kopior av hela hård­disken i funktionen Säkerhetskopiering och återställning. I Mac OS använder du Time machine. En diskavbildning tar stor plats och kräver extern hårddisk.

11,8 %

av alla hårddiskar går ­sönder under sitt fjärde år. Siffran kommer från backuptjänsten Backblaze som fört statistik över livslängden på sina 25 000 hårddiskar.

Säkerhetskopiera online

I stället för att ha en egen extern hårddisk kan du använda en backuptjänst på internet. Då säkerhets­kopieras dina filer på tjänstens servrar, det brukar kallas molnlagring. En backuptjänst kostar några tjugor varje månad, ett exempel är Backblaze. Obs! Blanda inte ihop backup med synkningstjänster som Dropbox eller Icloud (se rutan nedan).

Gör det själv

Om du inte vill använda ett program eller tjänst för automatiserad backup kan du i stället med jämna mellanrum kopiera dina viktigaste filer manuellt till en extern hårddisk eller bränna dem på dvd-skivor. Största problemet är att du kommer att glömma det oftare än du vill erkänna för dig själv. Ett tips är att skapa en kalenderpåminnelse i telefonen som piper till åtminstone varje månad.

På två platser

Även den bästa backup är värdelös om den går förlorad samtidigt som originalfilerna. Om till exempel inbrottstjuven tar både datorn och den externa hårddisken står du där med skägget i brevlådan. Se därför till att lagra en backup utanför hemmet. Förvara till exempel en backuphårddisk hos en vän, uppdatera säkerhetskopian med jämna mellanrum och ta med den tillbaka till din kompis.

Skilj på synk och backup

Synkning

Att synka en fil mellan olika enheter (till exempel en dator och en telefon) innebär att samma version finns på alla enheter. Ändrar du i filen på ­datorn visas ändringen även på telefonen. Tar du bort filen från telefonen försvinner den också från datorn.
Exempel: Synkningstjänster som Dropbox och Icloud.


Backup

Backup innebär att en fil kopieras till en enhet där den förblir oförändrad, oavsett vad som händer med originalfilen.
Exempel: Bränna en fil som ligger på ­datorns hårddisk till en dvd-skiva. Backuptjänster som Backblaze.