Hoppa till innehållet

Offert och avtal

En bra offert och ett tydligt avtal är grunden för att alla, både du och hantverkaren, ska bli nöjda med jobbet

Publicerad

Begär alltid offerter från minst tre olika hantverkare. Och kräv specificerade offerter. En offert där det står ”målningsjobb, material, resor” och en klumpsumma är inte seriöst. Självklart ska företagets namn, adress, organisationsnummer och telefon finnas med samt namn på den som ska vara din kontaktperson. Uppgift om F-skattsedel och eventuellt medlemskap i en branschorganisation ska också stå.

Var tydlig!

Innan du begär offert ska du vara tydlig med vad du vill ha utfört, till exempel slipning av skarvar, spackling av hål efter tavlor och lampor, om tapetsering av vardagsrum, ommålning av tak, byte av golv, uppsättning av nya golvlister. Ange material, typ av färg och tapetnummer samt vem som ska handla in materialet, du eller hantverkaren. Om hantverkaren köper det kanske denne har rabatt men har rätt att göra ett påslag på fakturan till dig, och du har inte rätt att få veta hur stort påslaget är.

Å andra sidan kan det vara att föredra att hantverkaren står för materialet, för då har du bara en part att reklamera mot om något blir fel. I annat fall måste du reklamera hantverkstjänsten och materialet var för sig, alltså även kontakta byggvaruhuset där du köpt tapeter och färg.

En hantverkare har skyldighet att samråda med dig innan avtalet skrivs och ska även avråda om det är någon del av jobbet som hantverkaren inte tror går att utföra på ett bra sätt. Om du föreslår en liten fontän mitt i vardagsrummet bör en seriös hantverkare avråda dig från det, med tanke på risken för vattenskador.

 

3 detaljer att vara noga med

1. Specificera ditt val av material, annars kan hantverkaren använda ett enkelt, billigt som du kanske inte blir nöjd med.

2. Gör gärna en teckning av hur du vill att det färdiga resultatet ska se ut, eller bifoga foto eller urklipp när du begär offert.

3. Ta referenser. Be att få ringa upp tidigare kunder och hör om de varit nöjda.

 

Jämför offerter

Efter det att du fått offerterna, jämfört dem (billigast är inte alltid bäst) och bestämt dig för vem som ska utföra jobbet är det dags att skriva avtal. Mallar för avtal finns på webbplatsen www.omboende.se.

I avtalet ska finnas en noggrann beskrivning av vad som ska göras, hur ni ska komma överens om tilläggsarbeten – skriftligt eller muntligt – och hur de ska dokumenteras och prissättas, om du ska stå för omklädningsrum och mat, totalpriset för jobbet, när allt ska vara klart, om det ska göras rotavdrag och hur betalning ska ske.

I avtalet kan du skriva in att ett förseningsvite ska betalas till dig om arbetet inte blir klart i tid. Du har rätt till ersättning om en försening orsakar dig ekonomisk skada. En lämplig summa kan vara 0,5–1 procent på totalsumman för varje vecka som jobbet försenas.

 

Bostadsrätt? Fråga styrelsen

Ytskikt:   I bostadsrätt får du inte göra vilka renoveringar du vill. Tapetsera och måla är okej, men vid köks- och badrumsrenoveringar ska du som regel ha godkännande av föreningens styrelse.

Exteriör: Du får inte göra något som påverkar exteriören, till exempel måla de yttre fönsterbågarna- och karmarna.