Hoppa till innehållet

Försäkringarna du kan skippa

Visst känns det tryggt med en försäkring, ifall olyckan skulle vara framme. Men här är 8 försäkringar du kan strunta i.

Publicerad

Cykelhjul lämnat efter stulen cykel

Produktförsäkring

En ny, riktigt dyr kamera, dator eller telefon – är det inte bra att skydda dem med en sådan där extraförsäkring som säljaren erbjuder? Nej, en produktförsäkring är ofta både dyr och onödig eftersom de allra flesta redan har skydd i hemförsäkringen. Teckna i stället ett allrisktillägg eller drulle­försäkring till hemförsäkringen. Det utökar skyddet så att även olyckor ingår. Dessutom kostar den mindre och gäller alla dina prylar.

Cykelförsäkring

Cykeln täcks också av hem­försäkringen, till en viss gräns. Har du en väldigt dyr cykel bör du kolla med ditt försäkringsbolag om den täcks, eller om du kan utöka skyddet. Det är oftast billigare än en separat försäkring.

Id-skydd

Id-skydd är något som allt fler försäkringsbolag har börjat baka in i den vanliga hemförsäkringen, vilket innebär att du inte behöver extra skydd.

Extra reseförsäkring

”Är du verkligen säker på att du vill gå vidare utan att köpa reseförsäkring?” Frågan poppar upp och sprider osäkerhet när du köper resa på nätet. Men reseförsäkring ingår i hemförsäkringen, åtminstone i upp till 45–60 dagar, och ska du resa längre kan den oftast förlängas. Ska du studera, jobba eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter utomlands kan du behöva en extra försäkring. Prata med ditt försäkringsbolag om det.

Avbeställningsskydd

Om du har betalat resan med kort ingår oftast ett avbeställningsskydd. Du kan också teckna extra resetillägg till hemförsäkringen, så ingår avbeställningsskydd för alla resor.

Sjukvårdsförsäkring

Den ger dig tillgång till sjukvårdsrådgivning, vårdplanering, specialistvård och operation hos privata vårdgivare. Men den är oftast dyr, och eftersom alla har rätt till vård i Sverige är det frågan om den behövs. Du har oftast möjlighet att teckna en ­billigare via din arbetsgivare.

Inkomstförsäkring

En försäkring som ger dig skydd vid arbetslöshet låter bra. Men eftersom de ofta kostar en hel del, har långa karens­tider och många undantag bör du ­fundera på om du verkligen behöver en. Är du med i facket kanske du redan har en inkomstgaranti genom dem. Om du inte har det erbjuder många fackförbund billigare inkomstförsäkringar genom dem. 

Förlängd ­fordonsgaranti

Garanterat onödiga. Har du minst halvförsäkring för bilen ingår maskinskadeförsäkring. Därför behöver de flesta inte någon förlängd fordonsgaranti, eftersom den i stort sett ger samma skydd.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

5 försäkringar du verkligen bör ha

 

Hemförsäkring

Paket­lösning som inkluderar mycket, utöver skydd för din egendom även ansvarsskydd, rättsskydd och ­reseförsäkring.

Barnförsäkring

Alla som har möjlighet att teckna en bör göra det så tidigt som möjligt.

Sjukdom och olycksfall

En kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring är det bästa, men eftersom man måste man fylla i en hälso­deklaration är det inte alla som tillåts teckna det.

Livförsäkring

Bra att ha i barnfamiljer, där man är osäker på om det skulle gå att klara sig på den ena förälderns lön om det skulle hända den andra föräldern något.

Djurförsäkring

Veterinärkostnader kan bli dyra och ingår inte i hemförsäkringen.

Trafikförsäkring

Den måste alla fordon som är i trafik ha.