Hoppa till innehållet

Fortsatt okej med gifter i leksaker

Nya EU-regler tillåter giftiga kemikalier i leksaker – så länge de är gjorda av återvunnen plast.

Publicerad

I en tidigare undersökning hittades höga halter av bromerade flamskyddsmedel i en rubiks kub. Den var dock inte köpt i Sverige. 

Förra året skrev vi om hur konsumentorganisationer i Europa hittat bromerade flamskyddsmedel i leksaker, köksredskap, och håraccessoarer av återvunnen plast. Bromerade flamskyddsmedel är bland annat kopplade till sköldkörtelrubbningar samt hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn. Konsumentorganisationerna hoppades att upptäckten skulle leda till starkare reglering av dessa ämnen inom EU. Men nu har EU beslutat att fortsätta tillåta dessa giftiga kemikalier – så länge de förekommer i återvunna material. Detta trots att bromerade flamskyddsmedel ska elimineras globalt, enligt en internationell överenskommelse.

Maria Hammarling, Sveriges konsumenter.

– Vi är förvånade över beslutet. Det finns ingen rimlig anledning till att tillåta dessa ämnen. Vi måste gå mot en hållbar, cirkulär ekonomi där vi återvinner produkter. Men då måste vi se till att alla flöden är fria från gifter, konsumenterna måste kunna lita på de produkter de köper, säger Maria Hammarling, som är projektledare på Sveriges Konsumenter och den som hanterat de svenska produkterna i testet.

När de europeiska konsumentorganisationerna undersökte förekomsten av bromerade flamskyddsmedel i leksaker, köksredskap och håraccessoarer innehöll en fjärdedel av alla testade produkter ämnet. Av dem innehöll hälften så höga halter att de inte hade varit tillåtna om de hade varit gjorda av ny plast. I de svenska leksakerna och hämtmats-förpackningarna som testades hittades dock inga eller väldigt låga halter av de giftiga ämnena. Däremot hittades låga halter i två håraccessoarer.

Som konsument är det svårt att se vilka produkter av återvunnen plast som innehåller dessa farliga kemikalier. Rådet är därför att vara försiktig med plast i leksaker och produkter som kommer i kontakt med mat.

– Barn är särskilt känsliga, så var noga med vad de stoppar i munnen och leker med. Lägg upp maten på en tallrik innan du mikrar den, och byt ut dina köksredskap i plast till rostfritt eller trä, säger Maria Hammarling.