Hoppa till innehållet

Förvirrande råd från batteritillverkarna

Efter vår artikel om batterier har läsare hört av sig om tveksamma råd från tillverkare av både robotgräsklippare och elcyklar.

Publicerad

Vi kontaktade ett par tillverkare och frågade hur de resonerar. Litiumjonbatterier, som finns i bland annat elcyklar och robotgräsklippare, mår bäst av att långtidsförvaras laddade till ungefär 50 procent. Läsaren Michael Grundberg mejlade och skrev att det i skötselråden till hans robotgräsklippare Husqvarna Automover 310 står att den måste laddas fullt inför vinterförvaringen, för att inte riskera att ta skada.

Husqvarna svarar att de rekommenderar att ladda fullt inför förvaring av helt automatiserade produkter med fasta batterier. Detta för att funktioner som batteriövervakning och gps för stöldskydd inte ska sluta fungera. För produkter med löstagbara batterier rekommenderar de 50 procents laddning vid förvaring och att batteriet tas ur produkten.

Vi fick även ett samtal från en läsare som påpekade att svenska elcykeltillverkaren Ecoride skriver i sin manual att batteriet ska förvaras uppladdat (80–100 procent). Christian Walleräng, en av grundarna på Ecoride, berättar att de tidigare haft kunder som låtit batterierna ligga länge utan att ladda dem. Då kan de laddas ur helt och bli förstörda. För att undvika detta har Ecoride uppmanat att förvara batterierna fulladdade.

Men när Råd & Rön hör av sig säger han att han tycker att konsumenterna har bättre koll på batterier i dag och att företaget kommer att uppdatera sina instruktioner.

– Vi har anledning att se över vår information om laddning. Det är bra att fylla på batterierna då och då under förvaring, men hellre till hälften än att ladda fullt, säger Christian Walleräng på Ecoride.

Även Stiga rekommenderar fulladdad förvaring för sina robotgräsklippare. Stigas vd Magnus Andersson säger att man har en inbyggd marginal som gör att batteriet aldrig laddas helt fullt. Han påpekar att det är svårt att veta när batteriet är laddat till 50 procent och att de hellre rekommenderar att ladda upp batteriet för att undvika fullständig ur laddning under lång förvaring.