Hoppa till innehållet

Framtidens mat vinner Blåslampan 2022

Baljväxtfärs, braxkakor och insektsfoder är exempel på innovationer som utvecklats i Framtidens mat. Programmet är årets vinnare av konsumentpriset Blåslampan. 

Publicerad

Madeleine Linins Mörner är program­ansvarig för Framtidens mat.

Axfoundations program Framtidens mat vinner Blåslampan 2022. Priset delas ut av Råd & Rön och Sveriges Konsumenter varje år för att belöna bra insatser inom konsumentområdet.

– Det känns jätteroligt! Vi som hållbarhetsorganisation kan göra mycket, men utan konsumenternas engagemang i hållbara livsmedel kommer vi ingen vart, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat.

Verksamheten bedrivs till stor del på Torsåkers gård i Uppland, en testgård för hållbar mat som samlar forskare och experter från hela livsmedelskedjan. På åkrarna testodlas perenna sädesslag och proteinrik hampa. I en trädgård odlar de äldre nordiska grödor som till exempel kålväxter, bönor och rotfrukter. Samtidigt experimenteras nya matprodukter fram av kockarna i Ladugården – en anläggning med fyra testkök, restaurangkök och bageri.

– Om det inte är gott kommer det inte att funka oavsett hur miljövänligt och nyttigt något är, säger Madeleine Linins Mörner.

Prisvinnaren Framtidens mat är en del av Axfoundation, en hållbarhetsorganisation som finansieras av familjen Ax:son Johnson. Bakgrunden till satsningen är att närmare en tredjedel av klimatgasutsläppen kommer från livsmedelsindustrin – mat vi äter och slänger. Livsmedelssektorn står också för tre fjärdedelar av förlusten av biologisk mångfald, påpekar Madeleine Linins Mörner.  

– Om vi vill komma åt de stora utmaningarna inom hållbarhet är maten the way to go, säger hon.

Framtidens mat har tagit fram nya innovationer på åkern och i vattnet. Allt från nya grödor till produkter, som en baljväxtfärs på sötlupin, gråärta och åkerböna.

– Det är ett vetenskapligt faktum att vi måste dra ner på vår köttkonsumtion. Men i dag använder vi mest soja i vegetariska produkter, ett alternativ med stora utmaningar, säger Madeleine Linins Mörner.

En annan nyhet är fryst fishcake på braxen, en sidofångst från svenskt gösfiske som ofta slängs.

– Braxen är en god och näringsrik men benig fisk, det finns ingen ekonomi i att filea den, säger hon.

Men med en fiskmangel skapades en fiskfärs i samarbete med Stockholms Fiskauktion.

I Blåslampanjuryns motivering står bland annat: "I testköket på Torsåker gård står fram­tidens mat på spisen. Här samlar håll­barhetsorganisationen Axfoundation fiskare, forskare, lantbrukare och livsmedelsindustri med flera, för att tillsammans utveckla mat som är bra för både människa och miljö – och på så vis bidra till den nödvändiga omställningen."

En tredje uppfinning är ett fiskfoder på insektslarver. 50 procent av sjömaten är odlad i dag, men ofta matas odlad fisk med vildfångad fisk och soja. I samarbete med forskare på Sveriges lantbruksuniversitet prövade man därför ut ett nytt foder. Det bygger på fluglarver och mjölmasklarver som matas med rester från livsmedelsindustrin. Insekterna blandas sedan med svenska musslor, sjöpung och åkerbönor till ett recept som göder odlad lax.

– I blindtester med kockar fick sedan den laxen bättre smakbetyg än konventionellt utfodrad fisk, säger Madeleine Linins Mörner.

Nytt för i år är att insekter även tillåts som foder för gris och fågel, vilket blir något nytt att testa för Framtidens mat.

– Vi är allergiska mot resursslöseri, säger Madeleine Linins Mörner.

Programmet Framtidens mat på Axfoundation tar emot konsumentpriset Blåslampan som innehåller just en blåslampa samt 10000 kronor. Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft (tvåa från vänster, övre raden) delade ut priset.

Övriga finalister

Varje år delas Blåslampan ut av Råd & Rön och Sveriges Konsumenter till en person eller organisation som gjort något bra för konsumenterna. Vem som helst kan nominera en kandidat. 2022 års övriga finalister:

Andreas Jakobsson och Dumpstringslyx

Frilansjournalisten Andreas Jakobsson driver bloggen Dumpstringslyx, som visar hur man kan laga bra mat på kastade matvaror. I bloggen finns bilder på fin butiksmat som slängts och ger tips till nyfikna ”dumpstrare”.

Röstånga energikooperativ

Skånska Röstånga energikooperativ är bybor som skaffar solceller på taken i en ekonomisk medlemsförening. De vill bidra till klimatomställningen genom att själva planera för, köpa och installera solcellsanläggningar till rimligt pris.

Trädgårdsjournalisten Lena Israelsson

Lena Israelsson är journalist och trädgårdsboksförfattare, som skriver om ekologisk köksväxtodling. Hon var en av de första i Sverige att uppmärksamma problemet med bekämpningsmedlet pyralid.