Hoppa till innehållet

"Google vilseleder konsumenterna"

Google är vilseledande när företaget samlar in uppgifter om hur du rör dig. Det tycker den europeiska konsumentrörelsen som nu går till gemensam aktion mot den amerikanska it-jätten.

Publicerad

Google har koll på var du är när du gör en webbsökning eller använder företagets kartfunktion.

I somras avslöjades att Google fortsätter att spåra, och spara, hur användare rör sig även om positioneringshistoriken i mobiltelefonen är avslagen. Avslöjandet gjordes av nyhetsbyrån AP. Den kunde konstatera att samma funktion hos Google som sparar information om till exempel webbsökningar och appanvändning också lagrar positionsinformation.

Det innebär att användare som tror att de inte lämnar ett digitalt positionsspår efter sig gör det ändå. Nu reagerar de europeiska konsumentorganisationerna mot detta. De tycker att Google gör det svårare än nödvändigt att välja bort att få sin position kartlagd och lagrad
av företaget.
– Google vilseleder konsumenterna an­gående sin gps-spårning genom att ha onödigt komplicerade och krångliga inställningar i Androidtelefonerna, säger Sinan Akdag, som är digital expert på Sveriges Konsumenter.

Nu vill sveriges Konsumenter, tillsammans med sina europeiska systerorganisationer, få till en granskning av Googles design av menyerna i de mobiler som använder Googles Androidsystem.

– Genom att ha onödigt krångliga menyer och genom sitt val av färger och typsnitt knuffar Google konsumenten i den riktning företaget vill att han eller hon ska ta, men som kanske inte ligger i konsumentens intresse, säger Sinan Akdag.

Googles viktigaste inkomstkälla är att sälja annonser. Positioneringsinformationen används både för att kunna leverera rätt annons till rätt person på rätt plats och för att analysera hur effektiva annonserna är. Till exempel kan Google se om en annons som presenteras på en webbsida får en kund att besöka en viss butik.

– Det som är speciellt med platsinformation är att den kan användas för att lista ut väldigt mycket om dig. Det gör det svårt för en konsument att veta vad han eller hon egentligen delar med Google, säger Sinan Akdag.

Förutom att se vilka butiker en person besöker är det också möjligt att ta reda på var hen arbetar, bor och vilka människor personen träffar.
– Om du besöker en viss avdelning på ett sjukhus kan man kanske dra slutsatsen att du lider av en viss sjukdom, säger Sinan Akdag.

Sinan Akdag är digital expert på organisationen Sveriges konsumenter. Foto: Sveriges konsumenter

Att ha platshistoriken påslagen gör det bland annat möjligt att använda fler av Googles karttjänster och Sinan Akdag tycker inte att man nödvändigtvis behöver slå av den.
– Man ska fundera på om det är en funktion som förenklar ens vardag och om man tycker att det är värt att företag kan använda det för att kartlägga så stor del av ens liv, säger han.

Sinan Akdag hoppas att påtryckningar från olika länders konsumentorganisationer ska leda till en granskning från Datainspektionen på Irland, där Google har sitt europeiska huvud­kontor.
– Vi hoppas att en sådan granskning kan tvinga Google att göra sina inställningar enklare och skippa sin vilseledande design för att ersätta den med en tydligare, säger han. 

Så stoppar du Google från att spåra dig

Google gör sitt bästa för att hela tiden ha koll på var du är. Men du kan ställa in din telefon så att företaget inte sparar var du har varit. För att göra det måste du ändra inställningarna både för din platshistorik och för din webb- och appaktivitet. 

Platshistorik

  1. Först väljer du Inställningar i telefonens meny. Sedan skrollar du ner och klickar på Google .
  2. Skrolla ner till Plats . Där hittar du menyn Google Plats­historik. Klicka på den. Där hittar du Använd platshistorik, som du kan välja bort.
  3. Vill du ta bort platsinformation som Google redan har samlat in måste du också välja Hantera tidslinje. Då flyttas du över till appen Google Maps, där du kan se all platsdata Google har lagrat om dig. 
  4. Klicka på menyikonen längst uppe till höger. Där har du möjlig­heten att välja Radera dag om du vill ta bort platsinformationen för en speciell dag. Annars väljer du Inställningar och skrollar ner till valet Radera all plats­historik.

Webb- och appaktivitet

  1. Google sparar också information om till exempel vilka webbsökningar du gör och vilka appar du använder. I den informationen finns också uppgifter om var du har befunnit dig när du gjort till exempel en webbsökning.
  2. För att stänga av webb- och appaktivitet väljer du Inställningar . Skrolla ner och klicka på Google. Där väljer du sedan Google-konto.
  3. Under fliken Data och anpassning hittar du menyvalet Webb- och appaktivitet, välj det. Här finns en knapp för att slå av webb- och ­appaktiviteten.
  4. Vill du radera den information Google redan har sparat om dig skrollar du ner till Hantera ­historik. Då flyttas du till webb­sidan myactivity.google.com.
  5. Eventuellt behöver du ange dina inloggningsuppgifter till Google här.
  6. Tryck på de tre meny­prickarna högst upp på sidan. Välj Radera ­aktivitet. Har kan du antingen välja att ta bort aktivitet mel­lan vissa datum eller ta bort all aktivitet.