Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Säkerhet i hemmet

Grannarna viktigare än larm

Att skaffa larm till bostaden skyddar inte som du kanske tror. Och det finns flera andra förebyggande åtgärder som har större betydelse för att hålla tjuven borta. Den viktigaste är gratis.

Publicerad

Förra året anmäldes omkring 22 600 bostadsinbrott, vilket är tre procent fler jämfört med året före. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att i snitt cirka en procent av Sveriges hushåll drabbades av inbrott årligen mellan 2006 och 2016. Fler och fler väljer att skaffa hemlarm för att undvika att tillhöra den procenten.

Lennart Lindholm, inspektör och gruppchef för Stockholmspolisens brottsplatsundersökningsenhet, tycker att hemlarm kan spela en roll för att förhindra eller mildra effekterna av ett inbrott.

– Larm är ingen nackdel. Det kan göra att tjuvarna är inne i bostaden kortare tid eller väljer ett annat hus. Och finns det kameror i larmlösningen kan den hjälpa oss i brottsundersökningen. Men man ska komma ihåg att inbrott går väldigt fort. Tjuven hinner mycket på några minuter, han söker snabbt igenom de viktigaste rummen; sovrum, badrum och hall, säger han.

Därför bör du prata ihop dig med dina grannar, innan du investerar i ett hemlarm. Det är där den stora trygghetsvinsten finns, menar Lennart Lindholm.

– Det absolut bästa är grannsamverkan, att man håller koll på varandras hus och trädgårdar och noterar ”oj, här är det två personer som inte verka stämma in”. Vi märker att allmänheten ringer 112 med sådana här misstankar oftare än förr, säger han.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen, förespråkar också grannsamverkan i första hand.

– Jag är lite rädd att människor väljer larm för att inte behöva grannsamverka, att alla låser in sig bakom sina larm och tror att det räcker för att förhindra inbrott, säger hon.

Varnar även för brand och vatten

De flesta larmsystem, oavsett om de är kopplade till vaktbolag eller inte, har även brandvarnare och läckagevarnare som tillval. Om det börjar brinna eller ett rör springer läck larmar systemet till din mobil, samt till ditt vaktbolag om du abonnerar på en larmtjänst.

Att ha ett larm som är anslutet till en larmcentral innebär både en installationskostnad och en månadskostnad för den löpande övervakningen. Om larmet löser ut finns väktare från larmbolaget redo att rycka ut och kontrollera ditt hem. Men man ska inte likställa larmbolagens personal med polisersättare, säger Lina Nilsson.

– Vaktbolag är inte till för att fånga tjuvar. En del tycker att ”polisen bryr sig inte så jag får skaffa vaktbolag i stället”, men det fungerar inte så. Se det som en service i stället – någon åker ut till dig och täcker för det inslagna fönstret som tjuven krossade. Det kan ju vara snöstorm och du är borta på semester.

Som villaägare kan man få känslan att ens eget hus är extra utsatt om alla grannar på gatan skyltar med dekaler från de stora larmbolagen, medan man själv inte har larm. Lina Nilsson är dock tveksam om man löper större risk i ett sådant fall.

– Kanske ökar det risken något, men det kan lika gärna vara så att larmdekalen indikerar för tjuven att det finns värdesaker att hämta. Och har du mer insyn på din tomt än grannarna väljer tjuven troligen inte ditt hus ändå. Intervjuer med dömda inbrottstjuvar i Storbritannien visar att den viktigaste faktorn är hur mycket insyn som huset har. Tjuvarna valde oftast hus med liten insyn, säger hon.

Om du inte vill betala en månadskostnad till larmbolaget kan du i stället köpa ett eget larm som du installerar själv. Om larmet löser ut får du en notis i din mobil.

– Är man hemma mycket räcker kanske ett eget larm och man behöver inte ha en dyr tjänst som kostar pengar varje månad. Har man kameror kan man snabbt se i telefonen om det är inbrott på gång och själv ringa polisen, säger Lina Nilsson.

Så mycket kostar larm

Prisexempel larmtjänst

Priset för en larmtjänst varierar väldigt mycket beroende på vad som ingår, till exempel hur många och vilken typ av sensorer. Var du bor och typ av väktaruttryckning som ingår spelar också roll för priset. Vissa bolag hyr ut utrustningen, du äger alltså aldrig larmkomponenterna, medan andra säljer larmet på avbetalning. Men även när larmet är avbetalat kostar den månatliga övervakningen från larmcentral.

Månadskostnaden för ett mindre paket, som förutom huvudenhet innehåller en kamera, en magnetkontakt (för dörr eller fönster) och en brandvarnare, kan vara mellan 250 och 400 kronor. Om företaget sköter larminstallationen kan det kosta flera tusen kronor att starta tjänsten. Vissa företag låter dig installera larmet själv – då är startkostnaden från några hundra kronor.

Prisexempel friköpt larm

Det finns mängder av olika larmmodeller i alla prisklasser. Räkna med att betala runt 3000 kronor för ett mindre startpaket, med en eller ett par magnetkontakter, rörelsedetektor och huvudenhet. Systemet bör kunna kommunicera både via wifi och GSM samt ha inbyggd batteribackup. Då fungerar larmet även om strömmen bryts. Att köpa till extra sensorer, sirener och kameror kan kosta allt mellan 500 och 1500 kronor styck.

Vissa friköpta larm kan kopplas upp till larmcentral. Du kan alltså köpa väktarutryckning som separat tjänst till ett larm som du köpt i butik. Priset för larmövervakningen varierar. Ett vanligt upplägg är en låg månadskostnad om cirka 100 kronor, medan varje utryckning kostar 1500–2000 kronor.

Försvåra för tjuven

  • Ha certifierade lås på dörrar och fönster.
  • Be någon granne tömma postlådan och skotta snö (eller i alla fall trampa upp spår i snön) när du är borta.
  • Ha inte redskap och stegar lätt åtkomliga i trädgården. Annars kan de användas av tjuven.
  • Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.
  • Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier, tala inte om att du är bortrest och hur länge.
  • Fler tips hittar du på www.samverkanmotbrott.se.