Hoppa till innehållet

Gurkspad blir ost när svinnet tas tillvara

En ny metod för att ta vara på matsvinn har resulterat i att biprodukter, som tidigare bara slängts bort, kombinerats till en helt ny produkt.

Publicerad

120 000 liter gurkspad blev över vid tillverkningen av Kinda Gurkas saltgurka.  

Ungefär en fjärdedel av all mat som tillverkas slängs. Nu har en ny metod tagits fram för att ta hand om svinn, eller sidoflöden, i tillverkningen. Personer med olika kompetens samlas i en workshop för att skapa idéer om hur spillprodukterna kan användas. Det första mötet resulterade i en fullträff.

– Vi fick en förfrågan från Kinda Gurka, som slänger 250 000 liter gurkspad varje år. Det innehåller en massa nyttiga bakterier och de tyckte att det förtjänade ett bättre öde. En av dem som medverkade i workshopen är osttillverkare, som slänger bort stora mängder kärnmjölk. Han kom på att man skulle sammanföra dessa produkter, säger Annika Grälls, processledare för metoden.

SAMARBETET RESULTERADE I färskosten Kärno, en bredbar ost med gurksälta i smaken. En som blev intresserad av osten är kändiskocken Paul Svensson, som köpte in den till sin lanthandel Paul Taylor i Stockholm.

– Det här var en riktig lyckträff och det visar att det finns en efterfrågan för den här sortens produkter, säger Annika Grälls.

ATT TA VARA på spillprodukter ligger i tiden. Nyligen lanserade Arla sin Klöver mjölkdryck, där man använder filtrerad mjölk som blivit över vid tillverkningen av laktosfria produkter. Tidigare har Pågen börjat använda gammalt bröd till att göra ny jäst. Annika Grälls arbetar nu med att vidareutveckla den cirkulära innovationsmetoden, så att fler ska kunna använda den.

– Att minska matsvinnet är ett av de globala målen och det finns ett stort intresse för detta. Det är ett antal företag som har hört av sig som har biprodukter som de vill vidareutveckla. Om vi kan ta en produkt som i dag räknas som svinn och göra till en produkt man kan ta betalt för, är det win-win för alla inblandade. Små företag skulle kunna få stabilare försörjning, men även större företag har nytta av detta, säger hon.