Hoppa till innehållet

Handelsbanken tar strid mot bosparare

Förra året följde Handelsbanken Arns rekommendation att ersätta en bosparare när de la ner sin bosparfond. Men när fler vill ha ersättning tar banken strid mot spararna.

Publicerad

Handelsbanken vill inte ersätta kunder som blivit av med sin plats i deras bosparkö.

I juni 2019 rekommenderade Allmänna reklamationsnämnden (Arn) att en person som sparat i Handels­bankens bosparfond skulle ersättas när fonden lades ner, vilket Råd & Rön har skrivit om tidigare. De som sparade i fonden betalade en avgift för en köplats till nybyggda bostadsrätter. När fonden lades ner fanns fondpengarna kvar, men köplatsen försvann. Arn rekommenderade att personen skulle få tillbaka kökostnaden – 18 000 kronor, vilket Handels­banken betalade ut i somras.

Flera personer har sedan dess kontaktat Handelsbanken och begärt återbetalning. Men banken har bara följt Arns beslut i det specifika fallet från förra året. Råd & Rön har pratat med några av dem som hoppats få igen pengar.
– Vi vill också ha igen vår avgift. Vi trodde att de skulle följa beslutet, men sen verkar de ha fått kalla fötter, säger Gert Hamnell, som tillsammans med hustrun Lena har begärt att få ersättning av Handelsbanken.

Handelsbankens presschef Mats Olsson skriver i ett mejl att de inte delade Arns bedömning. ”Redan när Arn meddelade sitt beslut sa vi att vi inte delade deras bedömning och att vi, om det kom in fler anmälningar, skulle utveckla vår talan. Det gör vi alltså nu. Av hänsyn till den pågående processen uttalar vi oss inte mer i detalj.”

På frågan om banken förstår att kunderna känner sig frustrerade svarar han: ”Vi beklagar att det finns kunder som känner sig besvikna. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det har funnits möjlighet att välja bostad för alla i kön och att det därmed funnits ett värde för alla medlemmar, som vissa inte har utnyttjat.”

Magnus Kårén, föredragande jurist på Arn, säger att orsaken till att Arn tar upp frågan på nytt är främst att banken har utvecklat sitt svar och att det därför finns ett annat beslutsunderlag. Ärendena kommer troligtvis att avgöras under våren och kan få vägledande betydelse för liknande ärenden.