Hoppa till innehållet

Hett med obemannat

Det öppnar allt fler obemannade matbutiker runt om i landet. Både de stora kedjorna och små aktörer provar sig fram med affärer utan butikspersonal.

Publicerad

Obemannade butiker kan öka servicen i glesbygden.

Obemannade mataffärer inrymda i ombyggda containrar är receptet när företaget Lifvs ska förse glesbygden med dygnet runtöppna butiker.
– Vi bygger dem i kluster, ungefär fem butiker som ligger med några mils avstånd. Alla fem har samma butikschef, som sköter beställningar och leveranser, berättar Bea Garcia, en av grundarna.

Hittills har de öppnat tolv butiker i Skåne, Mälardalen och Dalarna. Siktet är inställt på 300 stycken. För att handla laddar du ner Lifvs app och när du befinner dig vid en butik kan du låsa upp den. Drygt 500 artiklar finns att köpa, bland annat mejerier, frukt, köttfärs och torrvaror. Du skannar varorna med mobilen och betalar i appen. Lifvs har utvecklat både butiken och de tekniska lösningarna. Drivkraften är att förbättra servicen på glesbygden.
– Jag kommer från Kiruna och har rest runt i Sverige och sett butiksdöden. I framtiden hoppas vi att butikerna kan bli en samlingspunkt, med ytterligare service som till exempel paketutlämning, säger Bea Garcia.

Även Coop och Axfood tittar på lösningar med obemannade butiker och smart teknik. Och i Sillerud i Värmland har Icahandlaren Rikard Olin precis testat att ha sin butik öppen utan personal före och efter de ordinarie tiderna. När butiken var obemannad låste kunderna upp med Bank-id och betalade i en kassa för självutcheckning.
– Det har varit mycket uppskattat, vi har speciellt sett en stor ökning bland 17–27-åringar. De är vana att göra allt i telefonen och många av dem är knappt inne i en fysisk butik, säger Rickard Olin.

Han har funderat mycket på hur man löser det när kunder behöver svar på frågor eller om någon ramlar och behöver hjälp. Smarta kameror som känner igen rörelsemönster kan vara ett sätt, säger han. Inget är bestämt om framtiden för Rikard Olins butik, nu ska testet utvärderas. Men han är säker på att obemannat är en del av framtiden.
– Jag tror att vi kommer få se många olika lösningar med obemannat, beroende på om
det är tätorter, glesbygd eller i stora bostadsområden, säger Rikard Olin.