Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Tvätt & tork

Hitta rätt bland tvättprogrammen

Rätt program när du tvättar gör att kläderna håller längre och minimerar energiförbrukningen. Vi hjälper dig att ställa vredet rätt på tvättmaskinen.

Publicerad
Uppdaterad

hand som vrider om reglage på tvättmaskin

Det gäller att ha koll på vredet när du tvättar.

40°/60° 

En stor del av tvätten kan du köra i 40 grader. Att temperaturen inte är så hög sparar energi. Rena bomullsplagg tål att köras i 60 grader, men det är ofta onödigt eftersom en stor del av kläderna vi tvättar inte är smutsiga. Har du omtåliga kläder som du är rädd om ska du tänka på att inte köra dem på hög värme i torktumlaren. Torkskåp är snällare mot kläderna men drar mycket energi, speciellt äldre modeller. Mest miljövänligt är att hängtorka på ställning eller lina.

Syntet

Syntet kan vara exempelvis polyester, akryl eller polyamid. Materialet tål inte hög värme, kör du på 60 grader finns det en risk för att kläderna krymper eller går sönder. Syntetprogrammen kör mindre mekanisk bearbetning av tvätten än bomullsprogrammen. Ett problem kan vara underkläder med inblandning av syntet som du kanske vill köra i 60 grader. Då är risken att de slits ut fort. Vill du tvätta dem varmt är det bättre att välja underkläder i 100 procent bomull.

Bomull 60°

De flesta tvättmaskiner har två program för 60 grader, där det ena sällan eller aldrig når upp till den temperaturen. Anledningen är att tillverkarna vill ha energi­snåla program för att klara energimärkningen. Detta program är ­markerat med en pilsymbol. Tillverkarna hävdar att tvätten blir lika ren som om hela programmet håller 60 grader eftersom den ligger längre i blöt. För att döda de flesta bakterier behövs värme över 60 grader. Vill du vara säker på att tvätten körs i högre temperatur ska du välja 60 grader utan pilsymbol eller allergi­programmet.

Ylle

Yllekläder ska tvättas i maskinens ylleprogram. Ylle är känsligt för mekanisk bearbetning och programmet vaggar tvätten försiktigt fram och tillbaka och kör lite eller ingen centrifugering. Det kan därför till och med vara skon­sammare att tvätta ylle i maskinen än att köra handtvätt. Du kan inte utnyttja tvättmaskinens fulla kapacitet, har du en sexkilosmaskin klarar den ett till två kilo ylletvätt. Det beror på att programmet använder mycket vatten och mycket försiktig mekanisk bearbetning av kläderna. Stoppar du i för mycket sliter det på kläderna och de blir lätt skrynkliga.

Fintvätt

Fintvättprogrammet har en lågintensiv maskinell
bearbetning av kläderna. Det tar bara en liten mängd tvätt och använder mycket vatten för att kläderna inte ska skrynklas i trumman under gång. Använd det här programmet till känsliga material som siden och silke. Kör du skjortor som fintvätt har du en god chans att slippa ta fram strykjärnet när de har torkat. Se bara till att ta ut dem direkt när programmet är klart och låt dem torka hängande på galgar. Flera tillverkare har speciella skjortprogram som tvättar på liknande sätt.

Allergiprogram

Kan även heta ­hygienprogram. Då garanterar tillverkaren att tvättprogrammet verkligen håller över 60 grader ­under en längre tid. Vill du vara ­säker på att dina underkläder tvättas i minst 60 grader för att bli av med bakterier kan du köra bomull, men även linne, på det här programmet. Energiåtgången blir högre eftersom maskinen tvättar med varmt vatten under längre tid än i ett vanligt 60-gradersprogram.