Tvättmaskiner – bäst i test
Råd & Rön har testat 103 tvättmaskiner, de flesta är frontmatade men i testet ingår även ett tiotal toppmatade. Många maskiner tvättar rent, men sköljer riktigt uselt. Några tvättmaskiner i testet kostar över 20 000 kronor, men du kan hitta maskiner för runt 5 000 kronor som tvättar utmärkt och som får utnämningen Bra köp.
Om testet

Vi har testat...
- Tvättförmågan för bomull och syntet.
- Hur mycket fukt som är kvar efter centrifugering.
- Exakt tid för olika tvättprogram.
- Hur mycket vatten och el som förbrukas.
- Ljudnivån.
- Hur lätt tvättmaskinen är att använda.
- ...och mycket mer!
Svar direkt
- Här är tvättmaskinerna som doserar bättre än du
- Tänk på det här när du ska köpa tvättmaskin
- …och mycket mer!
Publicerad
Testade produkter
Fler tester
Utdrag ur testet av tvättmaskiner
Många maskiner i vårt test får bra betyg när det gäller att tvätta rent, fläckarna försvinner från både bomull och syntet. Men de är desto sämre på att skölja, det är faktiskt ingen maskin som får högre betyg än en femma för sköljningen. Sämst är de toppmatade, där flera tvättmaskiner får bottenbetyg.
Anledningen till att sköljningen brister är för att tillverkarna vill hålla nere vattenförbrukningen – och kunna sätta en bra miljömärkning på tvättmaskinen.
En lösning som vi ser att allt fler tillverkare tar till är att man har extra skölj-funktionen aktiverad som standard.
– På många maskiner finns det en knapp för extra sköljning, som man kan klicka i. Men på de här maskinerna är den redan förvald, så man får klicka ur den om man inte vill ha extra skölj, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.
När vi testar så gör vi det med de standardinställningar som tvättmaskinerna kommer med. Är extra skölj-knappen intryckt testar vi alltså maskinen så. Resultatet visar att även om sköljningen är bättre, blir vattenförbrukningen högre. Det här gäller för i stort sett alla maskiner som har bra sköljfunktion.
– Vattenförbrukningen har inte varit ett problem tidigare i Sverige, men på senare år har det ändrats. Så konsumenterna bör vara medvetna om att extra skölj-funktionen förbrukar mer vatten, säger Ronny Karlsson.
Centrifugeringen klarar de flesta tvättmaskiner bra. Maskinerna centrifugerar med högre varvtal vid bomullstvätt, som kräver mer centrifugering för att tvätten ska bli torr. Exakt vilken hastighet maskinen centrifugerar bomullstvätten i spelar mindre roll så länge den kan nå minst 1 200 varv per minut. Vid hastigheter över 1 200 varv är det snarare trummans design, tvättmaskinens mjukvara och annat som påverkar resultatet.
Många tvättmaskiner tar enormt lång tid på sig att tvätta, framför allt bomull. Tvättider på tre och en halv timme för en stor last bomull är inte ovanligt. Den långa tiden beror på att tvätten blötläggs under lång tid, för att hålla nere energiförbrukningen. Dessutom kräver bomullstvätt mer blötläggning än syntettvätt för att bli ren.
– En tvättmaskin kan tvätta snabbt, bra, eller energisnålt, men man kan inte få alla tre samtidigt. Man får välja om man vill att den ska tvätta snabbt och bra, eller bra och energisnålt, säger Ronny Karlsson.
Hög ljudnivå är också något som många tvättmaskiner har problem med, framför allt under centrifugeringen. Ska man ha tvättmaskinen i ett rum man tillbringar tid i bör man inte välja en maskin som både låter och tar lång tid på sig.
När det gäller hanterbarhet har vi bland annat tittat på hur lätt maskinen är att fylla och lasta ur, hur lätt det är att förstå text och symboler på panelen, samt hur lätt det är att rengöra tvättmedelsfack och annat. Här är variationen mellan olika tvättmaskiner stor, framför allt är det krånglig text och symboler på panelen som är ett problem. Några tvättmaskiner är också knepiga att hålla efter, det är till exempel trassligt att komma åt filter och tömma pumpen.
Råd & Rön vässar regelbundet tvättmaskinstestet för att det ska bli mer aktuellt och verklighetstroget.
– Vi skruvar regelbundet på våra testprogram för att reflektera ändrade konsumentvanor och för att förhindra att tvättmaskinstillverkare anpassar sina modeller för att göra bra ifrån sig på just de aspekter vi testar, säger Ronny Karlsson.
Bästa sättet att ta sig an testet är att välja ut de egenskaper som är viktiga för dig – är sköljningen extra viktigt, eller är det att den arbetar tyst – och sedan välja den prisklass som passar, och ta den bästa tvättmaskinen ur den prisklassen. Vi har inte möjlighet att testa alla tvättmaskiner på marknaden, och kan bara uttala oss om de maskiner vi har testat, men om den maskin du har siktat in dig på inte finns i butiken kan du be dem ta in den modellen – eller beställa den själv på nätet.
– Tvättmaskiner är en jättebra produkt att köpa på nätet. För ungefär 500 kronor extra kan man få hemkörning, installation och bortkörning av den gamla maskinen, säger Ronny Karlsson.