Hoppa till innehållet

Hudkräm i flera lager kan skada huden

På hudvårdshyllan finns krämer, serum och essenser med växtstamceller och grönt te-extrakt. Helst ska de dyra ­produkterna läggas lager på lager. Men i själva verket kan allt pyssel med huden göra mer skada än nytta. 

Publicerad

Dagkräm, serum, ansiktsvatten och toner – det har blivit populärt att ­använda många produkter samtidigt. Foto: Shutterstock

Ett besök i en vanlig hudvårdsbutik är som att besöka förberedelserna för en avancerad rymdexpedition. På burkarna skryts det om ”triple acid brightening peel”, ”micellar water” och ”retinol som är 76 procent mer potent”. Andra produkter innehåller stam­celler från växter, ”marshmallow leaf” och aktivt kol. Som konsument är det oerhört svårt att veta vad allt betyder. Enligt hudforskaren Johanna Gillbro är det inte säkert att någon gör det.
– Säljaren förstår ibland inte vad den säljer och konsumenten förstår inte vad den köper. Jag är förvånad över att man accepterar detta som skönhetskonsument, det skulle man aldrig göra när det gäller till exempel mat, säger hon.

Johanna Gillbro använder själv inte många hud­produkter, utan tar minimalt med tvål och en, max två, krämer. Foto: Annika Berglund

Johanna Gillbro kom nyligen ut med en bok om huden, Hudbibeln. I den skriver hon om vad huden behöver och att den hudvård vi har i dag inte riktigt levererar det. Bland annat är mycket av det som lyfts fram på förpackningen så kallade ”story ingredients”, ingredienser som finns för att kunna bygga en historia och kunna ta mer betalt.
– Man använder ingredienser som låter spektakulära, som guld eller diamantpulver. Men de tillsätts i mycket små mängder och får inte någon positiv eller mätbar effekt. Däremot kan krämen innehålla en billig ingrediens som har effekt, som till exempel glycerin, säger hon.

De senaste åren har det blivit populärt att använda flera olika sorters produkter samtidigt. Det ska vara ansiktsvatten, essenser, serum, speciella ögonkrämer och dag- och nattkrämer. Men det är inte för hudens bästa.
– Anledning till att man skapar många produkter som appliceras i flera steg är för att kunna ta mer betalt. Men det finns ingen anledning till att inte ha flera aktiva ingredienser i en och samma kräm, säger Johanna Gillbro.

I stället kan det vara dåligt för huden att ha ­flera olika krämer. Varje sort innehåller ­nämligen varsin uppsättning tillsatser och ­konserveringsmedel.
– Forskare har visat att de fem vanligaste konserveringsmedlen i hudvård påverkar hudens naturliga, goda bakterieflora. Ny forskning visar ett samband mellan obalans i bakteriefloran och vanliga hudåkommor som akne och eksem. Huden är ett levande organ som producerar mängder av ämnen själv, och hela poängen med huden är att den ska vara skyddande för att externa ämnen och faktorer inte ska kunna komma in i huden och gå vidare in i vårt blodomlopp. Den ska inte komma i kontakt med för många ämnen, säger hon.

Ät dig till en bättre hud

I Hudbibeln står att 75 procent av vår hudstatus avgörs av vår livsstil och endast 25 procent sitter i våra gener. Det bästa du kan göra för din hud är att undvika solen, rökning och stress. Se till att sova ordentligt och äta hudvänlig mat. Exempel på hudvänlig mat är den som innehåller betakaroten (till exempel morötter), vitamin B, C, D och E, zink, selen, omega 3 och 6. Den västerländska kosten med mycket processad mat, rött kött, mjölkprodukter, tomma kalorier och brist på fibrer är tyvärr inte särskilt bra för huden.  

Att huden, likt tarmen, har sin unika bakterie­flora som skyddar och inte ska störas är något som är relativt nytt inom hudforskningen. I sin bok skriver Johanna Gillbro att rätt sorts bakterier skulle kunna vara nyckeln till att lösa hudproblem som eksem och akne. Det man kan göra i dag är att se till att inte störa de bakterier vi har, med för många produkter. Man ska inte heller tvätta sig för mycket, eftersom det stör hudbarriären, som ska skydda huden mot omvärlden.
– Det är min personliga övertygelse att man inte ska orsaka obalans genom att tvätta sig för mycket. Det är klart att man ska tvätta bort smink och smuts, men det finns ingen anledning att tvätta ansiktet på morgonen eller att tvåla kroppen. Svett är vattenlösligt, det är bara att skölja bort. Under armarna har man fetare svett, där kan man behöva tvålämnen som löser fettet, säger hon.

Johanna Gillbro hoppas att vi i framtiden kan få se hudvård som är baserad på vetenskapligt kunnande och att konsumenter förstår vad de köper.
– Kunderna kan vara med och driva på den här utvecklingen, genom att ifrågasätta vad ingredienserna är till för och fråga om det finns studier som backar upp de påståenden som görs, säger hon. 

Ämnen som faktiskt funkar

Mycket är rent nonsens, men det finns ämnen som fungerar, enligt Johanna Gillbro:

Glycerin och karbamid:
Stärker hudens barriärfunktion, som skyddar huden mot omvärlden. Kan också motverka torrhetsrynkor, som i sin tur kan bli djupare rynkor.

Niacidamid (vitamin B3):
Förbättrar hudens barriär­funktion och minskar hudens vattenförlust, som ökar med åldern. Har effekt på oregelbunden pigmentering och minskar talgproduktionen.

Retinol (vitamin A):
Stimulerar produktionen av proteinerna kollagen och elastin, vilket gör huden jämnare med färre rynkor. Särskilt bra i nattkräm efter­som vitaminet förstörs av UV-exponering. Kan vara irriterande i för hög koncentration.

Vitamin C:
Kan vid hög koncentration ge färre rynkor. Kräver tre månaders behandling för
att ha effekt.

Vitamin E:
Minskar skadorna från solen och har positiva effekter på torr hud, eksem, ytliga brännskador, sår och andra hudåkommor som är triggade av inflammationer.

Syror:
Oftast pratas det om AHA (Alpha Hydroxy Acid), bland annat glykolsyra och mjölk­syra, BHA (Beta Hydroxy Acids), bland annat salicylsyra och PHA (Poly Hydroxy Acids), bland annat gluconolactone och lactobionic acid.Syrorna jämnar till huden, men tunnar också ut den, vilket kan göra den extra känslig för solljus. Det kan ge ökad mängd pigmentfläckar. PHA ger inte samma känslighet som AHA och BHA.

… och ett som inte gör det:
Hyaluronsyra:
Finns naturligt i hudens undre lager, där den är geleig och binder mycket vatten. Men i en kräm tar sig hyaluronsyra aldrig så långt ner i huden att den kan göra någon nytta, eftersom molekylerna är för stora.