Hoppa till innehållet
Läs mer

Hur nära är närodlat?

Närodlat, närproducerat, lokal mat. Det låter tryggt och bra, klimatsmart och småskaligt på något sätt. Men vad står det för? Någon enhetlig definition finns inte. Hur nära är nära? Och nära till vad?

Publicerad

Närproducerad står det på locket till den fina burken med tomatmarmelad som jag får av min väninna. Birgittas Matbod står det också på burken, och att marmeladen bara innehåller naturliga ingredienser. Säkert köpt i en delikatessbutik, tänker jag och känner mig bortskämd. Men var i Sörmland, där min väninna bor, ligger Birgittas Matbod någonstans?

När jag googlar visar det sig att företaget ligger på Öland och har återförsäljare över hela landet. Det är inget som Charlotta Tunhov Grönstedt på Birgittas Matbord sticker under stol med. För henne innebär närproducerat att tillverkningen sker i liten skala i familjeföretaget på Öland och att råvaran, tomaterna, köps i så stor utsträckning som möjligt därifrån. Ja, ibland även från Småland, medger hon.

Men varför står det inte att marmeladen är från Öland? 

– Det gjorde det tidigare, men eftersom vi inte har någon egen försäljning här tog vi bort det, säger Charlotta Tunhov Grönstedt.

Nära är hett

Gårdsbutiker, lokal mat och lokalt mathantverk har blivit en het trend under de senaste åren. Begrepp som närodlat och närproducerat upplevs som positiva i en värld där den mesta maten vi köper kommer från stora, anonyma producenter, ibland från andra sidan jordklotet.

Vi lägger gärna på några kronor och känner oss mer klimatsmarta när vi kan köpa potatisen från en gård i närheten av butiken eller korv från den lokala charkfabriken. Men vad menas egentligen med ”nära” och ”lokalt”? Hur mycket kan vi lita på begreppen?

Varken Livsmedelsverket eller Konsumentverket har ett svar på den frågan, och Jordbruksverket konstaterade i en rapport 2010 att det helt enkelt inte finns någon allmän definition av begreppen. När vi frågade ett antal personer från olika organisationer vad närodlat och närproducerat är för dem svarade de flesta att det åtminstone ska vara produkter från samma region där man köper dem.

Bondens egen marknad, en förening för lokala producenter, är den enda som har exakta krav: Högst 25 mil från marknaden får det som säljs vara odlat eller producerat.

Nära kan vara längre bort än så. Det tyckte i alla fall Semper då de för några år sedan kallade en serie barnmat för ”ekologisk & närproducerad”. Närproducerad därför att det var den enda barnmat som tillverkades i Sverige, på deras fabrik i Eslöv. De ekologiska råvarorna som till exempel banan och mango var av naturliga skäl importerade. Efter en hel del kritik tog Semper bort ordet ”närproducerad”.

Reklamen förbjöds

Lantmännen förbjöds också häromåret av Marknadsdomstolen att kalla sin hundmat ”Doggy”, som tillverkas i en enda fabrik i Sverige, för ”närproducerad”. I reklamen hade Lantmännen pekat ut andra importerade foder som sämre eftersom de inte var svenska.

Livsmedelssverige, ett samarbetsorgan för Sveriges lantbruksuniversitet och matbranschen, håller nu på att försöka ta fram en definition för närodlat och närproducerat. Projektledaren Ingela Hallberg menar att det verkligen behövs.

– Livsmedelsverket har gjort undersökningar som visar att konsumenterna gillar närodlat och närproducerat men att många känner sig osäkra och undrar om de blir lurade, säger hon.

Text: Cristina Farm

Branschpersoner tycker  till