Hoppa till innehållet

Kolla detaljerna innan du köper fritidshus

Den här tiden på året är det många som blir sugna på en sommarstuga. Villaägarnas Riksförbund har en checklista för dig som har hittat ett fynd på Hemnet.

Publicerad

Besiktiga stugan! Sommarstugor har ofta lägre standard än permanenthus, och det kan vara svårt att i efterhand hävda att ett fel var dolt.

Som köpare har du undersökningsplikt. Kolla allt – även vatten­kvaliteten och att det finns tillräckligt med vatten om stugan har egen brunn.

En eldstad/kamin är mysigt att ha när det blir kallt och fuktigt, men hur är statusen på skorsten och eldstad? Det kanske är läge att kosta på en provtryckning.

Är vägen till huset kommunens eller hör den till en vägförening? Om den sköts av en vägförening kan det tillkomma höga årsavgifter och underhållskostnader.

Avloppet är också viktigt. Många kommuner ställer nu krav på miljövänligare avloppsanläggningar. Hör med miljökontoret vilka regler som finns.

Om du vill ha båt ska du kolla om det finns en båtplats som tillhör fastigheten. Att köpa eller hyra plats kan stå dig dyrt.

Servitut på fastigheten kan vara en källa till oändliga diskussioner med grannarna, och i värsta fall osämja. Får grannen till exempel ta vatten ur din brunn? Och får du köra över dennes tomt för att komma till din stuga?

Lugnt och ostört läge – än så länge. Hör med byggnadsnämnden i kommunen så att de inte planerar ett nytt sommarstugeområde vid din blivande tomtgräns.

Källa: Villaägarnas Riksförbund