Hoppa till innehållet

Kör längre på bränslet i tanken

Att köra mer bränslesnålt gynnar både plånboken och miljön. Här är sex enkla sätt att minska din bränsleförbrukning. 

Publicerad

ettHa rätt lufttryck i däcken

För löst pumpade däck ökar bilens rullmotstånd och bränsleförbrukning. Det optimala lufttrycket för din bil ska stå angivet i instruktionsboken, men står också ofta på insidan av tanklocket eller i dörrkarmen på någon av framdörrarna. Däcken kan tappa i lufttryck, så kontrollera trycket regelbundet – gärna varje månad. Det kan du göra på bensinstationen eller genom att du köper en lufttrycksmätare. Från och med 2015 gäller ett lagkrav på att alla nya bilar ska ha ett övervakningssystem för däcktryck, som varnar när trycket sjunker.

tvåMinska bilens luftmotstånd

Allt som ökar bilens luftmotstånd bidrar till bränsleförbrukningen. Det är därför en bra idé att ta bort takräckena och takboxen när du inte ska använda dem. Ju högre hastighet du kör i, desto mer påverkar luftmotståndet förbrukningen.

treJämn körning

Ju färre gånger du behöver göra kraftiga inbromsningar, eller stanna och sedan starta från stillastående, desto bättre. Planera din körning genom att vara uppmärksam på till exempel trafikljus, vägkorsningar och framförvarande fordon. På motorvägen, där hastighetsbegränsningen inte förändras lika fort som på övriga vägar, är det bra att använda farthållaren, om bilen har en sådan. Då får du en jämn hastighet, förutsatt att trafiken flyter. Kör du utan farthållare kan du däremot behöva trycka extra på gasen flera gånger för att du inte lyckas hålla jämn fart.

fyraUndvik höga varvtal

När du accelererar är det bra att köra på lägsta möjliga varvtal, eftersom motorn drar mer bränsle på höga varvtal. Genom att hoppa över växlar, till exempel från trean till femman, kommer du fortare upp i högre växlar och därmed också fortare ner i lägre varvtal.

femMotorbromsa

Att motorbromsa, alltså att du släpper gaspedalen och växlar ner, är bränslesnålare än att använda bromspedalen. Motorbromsning gör nämligen att bränsletillförseln till motorn stängs av, men när du bromsar med bromspedalen går motorn fortfarande på tomgång, vilket innebär att den fortfarande drar bränsle.

sexVar sparsam med AC:n

Bilens luftkonditionering kan givetvis vara skön en varm sommardag, men undvik att ha på AC:n allt för mycket eftersom den kräver energi, och därmed bränsle, för att kunna fungera. Även sätesvärmare och bakrutevärmare förbrukar bränsle. 

 

Samåk med andra

Försök att så mycket som möjligt åka tillsammans, till exempel till jobbet eller till träningen. Något som har blivit populärt är olika samåkningsnätverk på sociala medier där du som privatperson kan hitta andra att samåka med, till exempel om du behöver skjuts eller själv har plats i bilen. 

 

Så mycket kör vi

Förra året var den genom snittliga körsträckan 1 224 mil för personbilar i Sverige, vilket är ungefär samma nivå som under åren 2013–2015. Den långsiktiga kurvan pekar dock nedåt – mellan åren 1999 och 2009 låg de genomsnittliga årliga körsträckorna på omkring 1 300 mil.

Källa: Trafikanalys