Hoppa till innehållet

Krympflationen väcker ilska: ”Firmorna tror att deras kunder är idioter”

Många blev upprörda efter att ha läst vår artikel om krympflation. Här har vi samlat några av alla era mejl och inlägg.

Publicerad

Pågått länge

Det var många år sedan jag märkte att det började hända och det är ett fenomen som gör mig rasande.
/Lena

Vilseledande

Jag väljer bort de varor/märken som minskar förpackningen och behåller priset till förmån för andra märken som inte vilseleder konsumenten på detta anmärkningsvärda sätt.
/Kristina

Minskat svinn

Generellt så tycker jag att det är bättre att förpackningar blir mindre. Dels för att svinnet minskar och dels för att vi överkonsumerar. Men priset måste ju justeras därefter och det ska inte ske i "smyg".
/Tobias

Mikrotext

Ett annat problem är att det är nästan omöjligt att se jämförpris i kilo, för det står alltid med mikroskopisk text.
/Peter

”Vilken flummig förklaring”

Jag tog kontakt med Slotts kundtjänst som menade att konsumenterna ville ha en mindre mängd så att senapen tog slut innan hållbarhetstiden. Vilken flummig förklaring! Mest av allt irriterar det mig att firmorna tror att deras kunder är idioter.
/Lena

Kolla jämförpriserna!

Har ni hört talas om jämförpriser? Förpackningarnas storlek är fullständigt ointressant om man kan läsa. Det är ju literpris, kilopris och så vidare som är intressant. Tryck på detta i en artikel i stället för att mer eller mindre idiotförklara konsumenter som går på ”billiga” tricks från butikerna.
/Alex

”Pinsamma svar”

Jag läser om krympflationen och tillverkarnas oerhört pinsamma svar! Familjen har slutat köpa kaffe i 450-gramsförpackningar, olja i 0,9-litersflaskor och senap i 450-grams burkar. När innehållet krymper och priset är oförändrat, ja då är det så kallade måttet rågat!
/KG

Mindre krydda i nya burken

Hej! Santa Marias nya förpackningar har gjort att jag försöker hitta andra kryddmärken för alla kryddor jag köper. Glasdelen är mindre, vilket gör att det inte är lika mycket krydda. /Lina

Santa Marias svar: Det stämmer att mängden krydda är något mindre än tidigare för ett antal av våra kryddsorter, dock inte för alla. Anledningen är att glasburken är något lägre, precis som konsumenten beskriver. Att Lina överväger att byta kryddvarumärke till följd av detta tycker vi naturligtvis är tråkigt och vi tar till oss av hennes synpunkter, precis som med all konsumentfeedback vi får.

Har du råkat ut för krympflation?

Mejla oss på Råd & Rön om du har tips på krympta förpackningar.

Du kan även delta i diskussionen på vår Facebooksida.