Hoppa till innehållet

Prisvärt med hemkörd matkasse

Allt fler köper färdiga matkassar på nätet. Vi undrade vad man får hemlevererat och om det är värt pengarna? Det visade sig att matkassen på nätet till och med kan bli lite billigare än att handla själv.

Publicerad

Fördelarna med att köpa färdiga matkassar är många. Förutom att man slipper planera måltider och ta sig till affären är nätmatkassens recept provlagade och professionellt komponerade. Dessutom är råvarorna anpassade efter den mängd som behövs, vilket hjälper till att minska matsvinnet.

Vi var nyfikna på hur mycket man får betala för den här servicen, och vad som faktiskt ligger i påsarna. Av de tjugotal företag som säljer mat på nätet valde vi att titta närmare på tre av dem: Linas Matkasse, Middagsfrid och City Gross Matkasse.

En tisdag i augusti står tre kassar och en papplåda med mat på redaktionen – alla fulla med kött, grönt och kolonialvaror av skilda slag. Vi börjar med att titta på grönsakerna. De ser mycket fräscha ut – och är många.

Spridningen av sorter är stor och här finns även mer ovanliga grönsaker – till exempel fänkål, jordärtskockor och kålrabbi. Linas Matkasse och Middagsfrid har fler ekovaror än City Gross. Middagsfrid har mest grönsaker och är bäst på ekologiskt, 13 av 33 varor är ekologiska.

KÖTT OCH FISK är endera butiksförpackat eller från samma leverantörer som finns i den vanliga butiken, och är anpassat till antalet middagar. Även kolonialvarorna är i lämpliga förpackningsstorlekar och av välkända varumärken. Vi har inget att anmärka på när det gäller kvaliteten.

Alla tre nätmatkassarna levereras med recept för veckans middagar, med tydliga listor över vad kassarna innehåller och vad man behöver ha hemma för att kunna laga maten. För att jämföra priser letar vi rätt på motsvarande varor för varje nätmatkasse i en nor malprisbutik i en närförort till Stockholm och en i lågprismarknad i en kranskommun.

Vi jämför så lika varor som möjligt ifråga om kvalitet, storlek och mängd. Eftersom nätmatkassarna ofta har specialanpassade förpackningar hittar vi ibland inte samma storlekar i butikerna. För att kunna jämföra använder vi därför kilopriserna.

NÄTKASSARNAS EKOVAROR JÄMFÖR vi med ekovaror i butikerna så långt vi kan – ekologiska valnötter, som fanns i Middagsfrids matkasse, hittar vi dock inte i lågprisbutiken. Så där kommer lågpriskassen undan lite billigare än den skulle ha gjort om det hade funnits motsvarande vara i butiken.

När vi jämför nätkassarna med normalprisbutiken är Linas matkasse till och med billigare. Middagsfrid ligger 27 kronor högre. I jämförelse med lågprismarknaden blir Linas Matkasse och Middagsfrid en dryg hundring dyrare, medan City Gross matkasse blir 60 kronor dyrare. Vi har inte räknat med bensin och andra omkostnader när vi handlat själva.

Trots att nätkasseföretagen bland annat planerar, plockar och transporterar hem till dörren ligger deras priser förvånansvärt nära normalprisbutiken på stan. Vi frågar Kicki Theander, grundare av Middagsfrid, hur det kommer sig:

– Vi beställer hem exakt det vi behöver och har ingen butik med mycket personal, säger hon. Därför har vi nästan inget svinn och andra kostnader som butiker har.

JONAS OGVALL, VD på organisationen Svensk Digital Handel, tror att matnäthandel kommer att bli mycket stort i framtiden. Men även om det blir mer och mer populärt är det ännu förhållandevis få som utnyttjar möjligheten. En av anledningarna kan vara att kunderna vill välja frukt och grönt själva.

– Kläm och känn-faktorn är största hindret, säger Jonas Ogvall. Fast även om kunderna tror att de verkligen inspekterar allt är det sällan de gör det.

Livsmedelsförsäljningen på nätet omsatte tre miljarder kronor under 2014. Det motsvarar bara drygt en procent av den totala omsättningen på 275 miljarder.

– Det är extremt lite, säger Jonas Ogvall. Andelen kommer öka till 1,5 procent under 2015, men vi tror på en fortsatt ökning i framtiden. Och när de datorvana generationerna går i pension kommer mathandeln på nätet även att öka bland de äldre. 

Så gjorde vi

Vi beställde standardkassar med 5 middagar för 4 personer från Linas Matkasse, Middagsfrid och Citygross.

Vi gick till en stor välsorterad livsmedelsbutik och en lågprisbutik och samlade in priser på samma typ av varor som fanns i matkassarna. Om butikerna inte hade exakt samma varor som i matkassarna tog vi de närmast jämförbara. Vi räknade dock alltid om vikten så att det överensstämde med matkassens livsmedelsvikt. 

Till exempel:

Morötterna i en kasse hade 20-50 mm diameter medan det i butiken bara såldes morötter med 20-30 mm i diameter.

En förpackning om 80 gram "Salami Napoli" fanns i kassen medan butiken sålde samma korv i 70 gram-förpackning.  Vi tog då korvens kilopris och räknade fram vad 80 gram skulle ha kostat.

Citygross

Se priserna på alla matvaror som ingick i Citygross matkasse (PDF)

Linas matkasse

Se priserna på alla matvaror som ingick i Linas matkasse (PDF)

Middagsfrid

Se priserna på alla matvaror som ingick i Middagsfrids matkasse

Uppdatering 24 sep: Tyvärr har vi upptäckt tre fel i våra uträkningar. De innebär att Citygross matkasse blir 8 respektive 60 kr billigare att handla i butik samt att Middagsfrids kasse är 27 kronor billigare att handla i lågprisbuitk. Alla korrigeringar är gjorda i denna webbpublicering.