Hoppa till innehållet

Nu blir det enklare att spara schyst

Du köper ekomjölk och elcykel – men har du koll på hur dina sparpengar investeras? En ny guide hjälper dig att spara mer miljövänligt.

Publicerad

Bomber eller glada grodor? Valet är ditt när du väljer hur du ska placera ditt sparande. 

Nyligen avslöjade Fair Finance Guide att svenska banker fortsätter att investera sina kunders pengar i före­tag som är ökända för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter och för att orsaka grov miljöförstöring. Exempelvis oljebolaget Shell, som bidragit till en av världens största miljökatastrofer i Nigeria, och Renault, som av­slöjats ha kopplingar till barnarbete i Kongo. Några svenska banker har till och med ökat sina investeringar i dessa och andra kontroversiella företag.

Samtidigt ökar intresset hos konsumenterna att hitta mer hållbara sparalternativ. Enligt fond­förvaltarna är hållbart sparande största trenden i branschen. 4 av 10 svenskar sparar i dag i hållbara fonder, men 7 av 10 kan tänka sig att göra det. En anledning till att inte fler sparar hållbart är att det anses som krångligt och tidskrävande.

Patrick Siegbahn är en av grundarna till Småspararguiden, ett företag som ger rådgivning åt privat­personer om deras sparande. Han tycker att det är svårt att ge vettiga råd om hållbara fonder.
– Vad som är hållbart eller inte är ofta väldigt subjektivt, och frågan är om det ligger något hållbarhetsarbete bakom eller om det bara är ett sätt för företagen att profilera och marknadsföra sig, säger Patrick Siegbahn.

 

 

Han vänder sig mot att de fonder som marknadsförs som hållbara ofta är dyrare än andra, och att hälften av vinsten från sparandet kan gå till avgifter. För att göra det enklare för småspararen som letar hållbara alternativ för sina sparpengar har Fair Finance Guide, Sveriges Konsumenters initiativ för att granska bankers hållbarhetsarbete, tagit fram en guide. Jakob König på Fair Finance Guide tycker att det är viktigt att vi konsumenter gör ett aktivt val av vad våra sparpengar ska användas till.
– Annars riskerar dina pengar att gå till vapenexport till diktaturer, skövling av regnskog och barnarbete. Pengarna som finns på sparkontot kan lånas ut till ett ryskt kolkraftverk, säger han.

Guiden tipsar om allt från att byta till en bank som är bättre på hållbarhet till att investera direkt i byggandet av solceller i Afrika. Guiden vägleder även spararna genom den snåriga djungeln av hållbara fonder. Jakob König håller med Patrick Siegbahn om att det kan vara svårt att se den direkta miljönyttan i fond­sparande.
– Men genom att investera i företag som är mer hållbara uppmuntrar man dem, och styr företagen i en hållbar riktning, säger Jakob König.

Det handlar om att vara med i omställningen av att flytta kapital till den mer hållbara delen av näringslivet.
– Var pengarna hamnar är helt avgörande för att nå de hållbarhetsmål som har satts upp, till exempel Parisavtalet, säger Jakob König.

 

Fair Financeguide vägleder dig genom den snåriga djungeln av hållbara fonder.

Flera organisationer och institutioner har nu börjat divestera, det vill säga sälja av sina investeringar i kol, olja och gas. Även stora försäkringsbolag, universitet och religiösa organisationer har divesterat, och det har också New York och hela Irland lovat att göra. Det har bland annat fått oljebolaget Shell att se divestering som en ekonomisk riskfaktor.

– Alla stora fondbolag har börjat minska på investering i kol på grund av klimatet. Investerare har också börjat inse att det finns finansiella risker med kol – allt fler amerikanska kolbolag har ekonomiska problem och flera har gått i konkurs, säger Jakob König.

Att ohållbara branscher blir mer riskfyllda att investera i har gjort de hållbara alternativen mer ekonomiskt fördelaktiga.
– Det är en myt att etiska fonder skulle ge sämre avkastning, hittills har det varit tvärtom. Det är möjligt att den bättre avkastningen från hållbara fonder kan kompensera de högre avgifterna en del etiska fonder har, säger Jakob König.

Men helst skulle han vilja se hållbara fonder med lägre avgift.
– Det bästa vore om mindre pengar skulle läggas på att förvalta fonden och mer på hållbarhets­arbetet, säger han.

 

Så sparar du mer hållbart

Ha dina sparpengar på rätt bank 

Banken använder pengarna på ditt bankkonto till att låna ut till andra företag och dina sparpengar kan lånas ut till ett ryskt kolkraftverk. Fair Finance Guides granskning av bankers investeringar och utlåningar visar att de stora bankerna har problem att leva upp till sina egna hållbarhetslöften. Som konsument kan man byta till en bättre bank eller pusha den bank man har till att bättra sig.
– Använd din konsumentröst till att pusha banken att bli bättre. Sedan vi lanserade Fair Finance Guide 2015 har 20 000 svenskar skickat mejl till sin bank och för bankerna är det en folkstorm. Det har lett till att svenska banker har förbättrat sig mest, säger Jakob König.

Du hittar Fair Finance Guides nya guide och ranking av banker på www.fairfinanceguide.se.

Dyra Svanenfonder ger bättre koll

Sedan ett år tillbaka kan man välja Svanenmärkta fonder.
De nobbar bland annat olja, ­kol, vapen, länder som inte har skrivit under Parisavtalet och före­tag som kränker ­mänskliga ­rättigheter.
– Svanen gör det lite tryggare eftersom det är någon utomstående som kontrollerar att fonden når upp till en viss nivå, säger Jakob König.

Fair Finance Guide har hittills inte hittat några av de mest kritiserade företagen i Svanenmärkta fonder. Därmed inte sagt att fonderna är helt gröna, det kan till exempel finnas flygbolag bland företagen. De är också i många fall dyrare än till exempel indexfonder.


Hållbara fonder – svårt att hålla koll på

Det finns flera hållbara fonder, men som konsument kan det vara svårt att veta vad det egentligen innebär att fonden kallas ”hållbar” och det finns ingen garanti för att de verkligen är bättre än andra fonder. I Fair Finance Guides granskning visade det sig att flera hållbara fonder investerade i värstingföretag, men Jakob König säger att de ändå ofta är bättre än andra.
– Fonder som säger sig ta särskild hänsyn till hållbarhet och etik är ofta bättre, men det finns ingen garanti för att de lever upp till det man förväntar sig som sparare, säger han.

Fair Finance Guide tipsar även om verktyg för att själv granska fondernas hållbarhet, till exempel har Morningstar, en oberoende fondbedömare, ett hållbarhetsbetyg och man kan även kolla fonden på www.hallbarhetsprofilen.se.

Indexnära fossilfria fonder och gröna obligationer

Sedan några år tillbaka har indexfonder med sina låga avgifter blivit allt mer populära. Tidigare har indexfonder varit helt blinda för hållbarhetsfrågor, i och med att de inte förvaltas aktivt, men nu finns det indexnära fonder, där man väljer bort vissa företag och branscher.
– De är mindre hållbara än aktivt förvaltade hållbarhets­fonder, men det finns till exempel fossilfria indexfonder. En del har även andra hållbarhets­kriterier, säger Jakob König.

För den som vill spara tryggt och grönt finns Gröna obligationsfonder. Fonderna satsar pengar på företag inom förnyelse­bar energi, energi­effektiviseringar, vattenrening och andra miljöprojekt, vilket innebär att dina pengar möjliggör grön verksamhet som annars kanske inte skulle blir verklighet. Obligationsfonder är ett väldigt tryggt, riskfritt ­sparande, men de ger inte särskilt hög avkastning.

Investera direkt i miljön

Något av det mest effektiva du kan göra för miljön är att investera direkt i miljöprogressiva företag med stort kapitalbehov. Till exempel i företag som bygger solceller i Afrika eller ger mikrolån till människor i utvecklingsländer. Risken och avkastningen varierar. Om du erbjuds hög avkastning innebär det vanligen också hög risk. Det saknas dessutom oftast insättningsgaranti, vilket innebär att du inte får pengar tillbaka om företaget går i konkurs. Det finns även hållbarhetsprojekt som du kan investera i genom crowdfunding. Även här saknas insättningsgaranti.

Pusha politiker för bättre pension

Även premiepensionen går att flyttas till hållbara fonder. Men för att påverka hur pensionspengarna i AP-fonderna placeras behövs politiska beslut. 2016 kritiserade FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter Sverige för bristande kontroll av AP-fondernas investeringar. Kräv ändring genom att kontakta ansvariga politiker via till exempel www.schysstapensioner.se.