Hoppa till innehållet

Ny app guidar till ­handikapparkering

Nu blir det lättare att hitta handikapparkering. En ny app visar vägen till över 7000 märkta p-platser i hela landet.

Publicerad

I Kristoffer Jäléns app ser du vilka handikapparkeringar som finns i närheten. När du klickar på en p-plats får du en vägbeskrivning dit.

När Kristoffer Jälén var ute och körde bil med sin rullstolsburne son hittade han ingen parkering. Han började leta information om handikapplatser i sin mobil och tänkte att något måste finnas, med tanke på hur smidiga kartfunktionerna ofta är. Men till sin förvåning hittade han ingenting. Då bestämde han sig för att utveckla en app, som visar vägen till Sveriges handikapplatser.
– Jag tänkte att det väl inte kan vara så konstigt att göra det själv. Jag jobbar som it-konsult och har lång erfarenhet som programmerare. Och så har jag väl en liten entreprenörsådra i mig, säger han.

Projektet bestod av två delar, dels att samla in informationen om var parkeringsplatserna finns och dels det tekniska, med att göra själva appen.
– Det visade sig snabbt att informationen inte fanns att ladda ner enkelt, så jag fick mejla alla 290 kommuner och fråga, säger Kristoffer Jälén.

Vissa kommuner hade koordinaterna för parkeringarna och kunde skicka dem direkt, vissa tyckte att det var en väldigt bra idé och lovade återkomma och vissa svarade helt enkelt att de inte hade tid. Men Kristoffer Jälén stod på sig och skickade många påminnelsemejl. Nu är 260 kommuner med i appen och antalet parkeringsplatser är över 7 000.
– Många av dem som inte är med är småkommuner, som kanske inte har några handikapplatser, säger Kristoffer Jälén.

Det som också saknas är parkeringarna som inte är kommunala, till exempel på sjukhusområden, men när användare hör av sig och skickar in koordinater till dessa lägger Kristoffer Jälén in dem.
Själva appen, som heter Handiplats, är enkel. När du går in i den centreras kartan på din position och du ser vilka handikapparkeringar som finns i närheten. Du klickar på en av dem och får en vägbeskrivning på kartan.
– Jag ville att den skulle vara enkel, så att alla kan använda den. Det var till exempel en 89-årig användare som hörde av sig – helt fantastiskt, säger Kristoffer Jälén.

Handiplats kostar 25 kronor att ladda ner och finns för både IOS och Android.