Hoppa till innehållet

Högt och lågt på prylfesten i Vegas

Den enorma teknikmässan CES i Las Vegas är årets höjdpunkt för prylnördar. Här kommer ett svep över nya prylar direkt från mässgolvet. Vissa hittar du i butik till våren, andra får du vänta på till nästa decennium, eller längre.

Publicerad

På mässgolvet finns chansen att prova de senaste prylarna. Foto: CES

Vikbara skärmar

Lenovo Thinkpad X1 Fold är världens
första pc med vikbar skärm.

En stark trend på årets CES var datorer och surfplattor med vikbara skärmar. Många var dock prototyper som troligen aldrig kommer att hamna på butikshyllorna. Ett undantag var Lenovo som visade upp Thinkpad X1 Fold, en laptop med 13 tums vikbar oledskärm. Den kan användas på flera sätt; vikt på hälften då ena skärmhalvan blir ett virtuellt tangentbord, eller med utfälld skärm och ett externt trådlöst tangent­bord. Thinkpad X1 Fold kan köpas i sommar för närmare 30 000 kronor.

Omöjlig korv

Allt var inte hårda prylar på CES-mässan. Amerikanska företaget Impossible Foods har specialiserat sig på veganska köttersättningar och säljer sedan ett år sin Impossible Burger på hamburgerkedjan Burger King. På årets mässa lanserades köttersättning med fläskegenskaper. Den kommer att ingå i en korv som snart ska säljas på Burger King i USA. Om veganfläsket kommer till Sverige är oklart, Impossible Foods befintliga ”nötfärs”-burgare är inte godkänd i Sverige på grund av
den genmodifierade jäst som ingår.

På mässan bjöds det på vegetariskt "fläsk" från Impossible Foods. Det innehåller mindre fett men mer salt än riktigt fläskkött.

 

Tunna tv-apparater

 

43-tums-tv:n The Sero kan
vridas till stående läge.

Tv-tillverkarna låg verkligen inte på latsidan utan visade upp många nya modeller. Bland dem som stack ut var LG:s nya serie med oled-tv som bara är 20 millimeter tunn och är tänkt att hänga på väggen som en tavla. Något överraskande lanserade LG även en oled-tv med 48 tums skärm, minsta oled-tv:n hittills från LG.

Även Samsung satsar på tunn design. Nya flaggskeppsmodellen Q950TS QLED 8K TV har vad Samsung kallar infinity screen, skärmen är bara 15 millimeter tunn och ramen runt den är med sina 2,3 millimeter knappt skönjbar. Samsung visade även upp udda tv-fågeln The Sero. Det är en 43-tums tv som är vridbar till vertikal position (sero betyder just vertikal på koreanska). Den riktar sig till en yngre målgrupp som är vana att se sociala medier och Youtube i vertikalt läge. Varken Samsung eller LG har tillkännagivit priser på sina kommande modeller.

Automatisk kattskitanalys

Appen som tillhör kattlådan har "AI exkrement bildigenkännings­teknologi", enligt till­verkaren LuluPet.

Om du vill veta allt om din katts avföring har taiwanesiska LuluPet precis rätt pryl för dig. Företaget har utvecklat en kattlåda som automatiskt analyserar det kissen lämnar efter sig. En kamera tar en bild på spillningen och jämför den mot en databas med kattbajsbilder, därefter dras slutsatser om just din misses hälsotillstånd. Har du flera pälsklingar? Inga problem, lådan är smart nog att hålla reda på vilken hög som kommer från vilken kissemiss. Är du riktigt nyfiken kan du även använda kameran för att se i direktsändning på din mobilskärm när katten uträttar sina behov. LuluPet AI Smart Litter Box börjar säljas via Amazon i mars för motsvarande 1 500 kronor.

 

Sony Vision-S är självkörande enligt säkerhetsnivå två. Den kan manövrera helt autonomt men föraren måste alltid övervaka och vara beredd att ta över.

 

Oväntad biltillverkare

Sonys produktportfölj är visserligen enorm, från mobiltelefoner till filmbolag. Men många höjde ändå på ögonbrynen när företaget rullade ut en elbil. Bilen kallas Vision-S och är fullt fungerande. Toppfarten är 240 kilometer i timmen och den når 100 kilometer i timmen på 4,5 sekunder. Men trots imponerande specifikationer är Vision-S inget Sony planerar att börja masstillverka. Syftet är i stället att skapa en bil som drar maximal nytta av Sonys teknik­kunnande. Hela instrumentbrädan täcks av skärmar som styr allt från AC till gps och köregenskaper, varje passagerare har även en egen skärm 
och inbyggda högtalare. Backspeglarna består av kameror och det finns över tio kamerasensorer runtom bilen.