Hoppa till innehållet

Rätt skrivare till rätt person

Laserskrivare eller bläckstråleskrivare? Här listar vi deras för- och nackdelar och vad du ska  tänka på när du ska köpa skrivare.

Publicerad

Det säljs betydligt fler bläckstråleskrivaren i handeln för privatbruk än det säljs laserskrivare. Och bläckstråleskrivaren är  betydligt billigare i inköp än laserskrivaren men det kan vara  anledning att se över vilka behov du har innan du bestämmer dig för det ena eller det andra.

Förutom att bestämma dig för antingen laser eller bläckstråle finns det ytterligare två val som är avgörande för funktionen: räcker det med en skrivare i gråskala eller behöver du en i färg, samt om du vill ha en skrivare med multifunktioner som kopiering, fax och skanner eller med endast standardfunktion då skrivaren bara kan skriva ut. Här får du tips vilken skrivare du ska köpa beroende på vilken ”utskriftstyp" du är:

1) Du som skriver ut mycket och vill att det går snabbt

Skriver du ut väldigt många textsidor per månad och inte vill ha några andra funktioner är laserskrivare med standardfunktion i gråskala ett bra val. Den är snabb och gör riktigt bra och billiga utskrifter. Kolla också att skrivaren klarar att skriva ut dubbelsidigt. Laserskrivaren är i och för sig betydligt dyrare i inköp än en bläckstråleskrivaren men skriver du ut väldigt mycket kan du spara in skillnaden i inköp.


LÄS MER: När blir den dyrare laserskrivare billigare än bläckstråleskrivaren

 

Om du gör många utskrifter men som behöver vara i färg kan du likaväl köpa en multilaserskrivare eftersom det inte är någon större skillnad i vare sig pris eller betyg mellan multi- och standardlaserskrivare i färg.

2) När du har fokus på foton och har gott om tid

Vill du ha en skrivare för att skriva ut foton med bra kvalitet är en bläckstråleskrivare i färg ditt val. De är billigare än  motsvarande laserskrivare men framför allt är bläckstråleskrivarna över lag mycket bättre på att skriva ut foton, om än i en bedövande långsam takt. Kolla att skrivaren har separata färgpatroner så att du kan byta ut var och en för sig när de tar slut.

Bläckstråleskrivaren i färg finns både med standardfunktion och med multifunktioner som skanner och kopiering. Räds du inte flera funktioner så köper du en multiskrivare eftersom det varken skiljer i pris eller betyg mellan multi- och standardskrivarna.

3) Om du vill skriva ut från mobilen

Brukar du beställa och betala tåg- och evenemangsbiljetter på mobilen eller surfplattan och samtidigt vill kunna skriva ut biljetterna på papper? Då väljer du en skrivare som klarar av att ta emot trådlös kommunikation via till exempel ett gemensamt wifi-nätverk eller Googles moln som inte behöver ett gemensamt wifi-nätverk.

LÄS MER: Så funkar trådlösa utskrifter

LÄS MER: Vårt test av skrivare

LASERSKRIVARE V/S BLÄCKSTRÅLESKRIVARE

Laserskrivare                                                            

 Snabb

 Bra på textsidor

Billigare utskrifter

Dyr i inköp

Dyra lasertoner

Sämre på foton

 Bläckstråleskrivare

 Billig i inköp

 Bra på foton

Långsam

Slösar på bläcket

Dyrare utskrifter