Hoppa till innehållet

Rive Juridiska Byrå i konkurs

Efter miljonvite från Konsumentverket och anställda som sagt upp sig eller blivit sjukskrivna har Rive Juridiska Byrå försatts i konkurs.

Publicerad

Många av Rive Juridiska Byrås klienter överraskades av summan på fakturan.

I vår senaste uppdatering av Svarta listan med företag som inte följt Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer hade Rive Juridiska Byrå i Borlänge flest ärenden av alla. Byrån var specialiserad på arbetsrätt och på företagets hemsida utlovades gratis rådgivning för den som fått problem vid till exempel en uppsägning. Men för många kunder har det slutat med höga räkningar för jurister som bland annat flugit privatplan till förhandlingar runt om i landet. Arn rekommenderade Rive Juridiska Byrå att ersätta 25 personer som anlitat dem med totalt 962 829 kronor, som nämnden anser att bolaget har tagit för mycket betalt.

I somras fälldes Rive även i Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt efter en anmälan från Konsumentombudsmannen för att inte ha upplyst sina kunder om priset tillräckligt tydligt. Det beslutet bedömer Konsumentverket nu att Rive inte följt och kräver nu företaget på en miljon kronor i vite. Enligt konkursansökan till Falu tingsrätt finns utöver det ett också stort antal tvister kring bolaget med oklar utgång.

- Det handlar om fler än 50 men färre än 100 ärenden, säger Pierre Pettersson på Cirio Advokatbyrå som utsetts till konkursförvaltare.

Tvisterna handlar både om sådana där företaget stämt sina kunder för att de inte betalat och sådana där kunderna riktar krav mot företaget. I ärendena där Rive ställer krav på sina tidigare kunder är det nu upp till konkursförvaltaren att ta ställning till om konkursboet ska driva dem vidare, något Pierre Pettersson tror han kommer att vara klar med i mitten av maj.

Under 2020 gick byrån med vinst på drygt nio miljoner kronor, men efter beslut i januari om utdelning till aktieägarna på drygt 8 miljoner kronor, varav 4,6 miljoner betalats ut i februari och mars är kassan nästan tom.

Enligt konkursansökan hade bolaget också problem att driva sin verksamhet eftersom så många anställda sagt upp sig eller blivit sjukskrivna. Företagets moderbolag Compexia Law Group AB fortsätter dock sin verksamhet genom byrån Svensk Familjejuridik.

Råd & Rön har sökt företaget för en kommentar.

Om Svarta listan

Den här artikeln är en del av Råd & Röns Svarta listan. Listan uppdateras två gånger om året, i februari samt augusti och ett företag som sätts upp på listan ligger kvar där under två års tid.

Syftet med listan är att varna för företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens, Arns, rekommendationer. Alla ärenden på listan har alltså bedömts av Arns jurister, som kommit till slutsatsen att företagen inte har följt de konsumentlagar och regler som finns i Sverige.

Du hittar hela listan här.