Hoppa till innehållet

Så blev kyrkkaffet digitalt

När pandemin slog till började Uppsala Missionskyrka livesända sina gudstjänster på Youtube. Men saknaden efter kyrkkaffet var fortfarande stor. Lösningen blev att ha det digitalt, via mötesprogrammet Zoom.

Publicerad

Torbjörn Bådagård.

Pastor Torbjörn Bådagård berättar att mottagandet har varit översvallande.

– Det har bara varit positiva reaktioner. Corona gör att det är en väldigt förlåtande tid. I vanliga fall skulle folk ha skakat på huvudet. Många av dem som är 70 plus sa först att de inte har dator hemma. Då förklarade jag att det går lika bra att använda den smarta telefonen. Det har blivit ett enormt tekniksprång för många, som en helt ny värld som öppnat sig, säger han.

Ni skriver ut mötesadressen och lösenordet i Youtubesändningen, hur går kyrkkaffet sedan till?

– Vi delar in dem i små grupper, som virtuella kaffebord. Vi gör indelningen slumpmässigt så att man inte väljer att sitta med dem man redan känner. Det är kul att det kan ansluta någon från en helt annan plats. Häromveckan satt det en kvinna vid ett av ”borden” som vi inte kände igen. Det visade sig att hon bodde i Habo i Småland och att ett av hennes barnbarn sjöng i vår kör.

Har det varit några problem?

– Faktiskt inte, det har gått jättebra tekniskt. Men man märker att många av de äldre är lite ovana. Det kan bli lite fumligt när stela fingrar ska rikta mobilens kamera rätt och stänga av mikrofonen och så.

Ska ni fortsätta med videomöten efter pandemin?

– Ja, vi leker med den tanken. Vi tänker oss att vi ska ha ett bord på det vanliga kyrkkaffet där vi ställer en dator. Då kan de som till exempel är sjuka eller på semester också ansluta och vara med.

LÄS MER: Råd & Röns test av 11 videomötesprogram