Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Så får du lägsta elpriset

Var sjätte svensk betalar för mycket för sin el. Råd & Rön guidar dig till hur du byter till, och hittar, bästa elpriset. 

Tack vare de prisjämförelsesajter som kommit fram de senaste åren har valet av elavtal blivit mycket enklare.

– Det enda du behöver är 5–10 minuter och en elfaktura, säger Faraz Azima, vd på elprisjämförelsesajten elskling.se.

Den korta tid du lägger ner på att byta elavtal kan ge stora besparingar. Enligt elskling.se sparar hushåll i snitt 1 800 kronor om året för att byta elavtal. De som bor i villa har mest att tjäna på att byta elavtal, för de som bor i lägenhet är vinsten lägre.

Bäst är att själv ta kontroll över situationen och se till att man har ett avtal att börja med. Bo Hesselgren på Konsumenternas energimarknadsbyrå avråder också från att ingå förhastade avtal när man blir kontaktad av elföretag per telefon eller på gatan.

– Då har du oftast inte koll på vad du betalar just nu, när avtalet löper ut eller om det finns billigare alternativ. Risken finns att du blir sittande med dubbla avtal eller ett avtal som inte är det bästa, säger han.

ettVÄLJ FRÅN START

Den som inte aktivt gjort ett val, till exempel vid flytt till en ny bostad, blir automatiskt tilldelad ett elhandelsföretag. Du betalar då tillsvidarepris, vilket är en typ av rörligt pris som följer utvecklingen på elbörsen men som rör sig trögare än ett avtal med rörligt pris.

Tillsvidarepris kallas också normalpris, enkelpris eller anvisningspris, och det är oftast det dyraste alternativet. Det kan vara upp emot 50 procent dyrare än ett rörligt, fast eller mixavtal. Detta avtal gäller ända tills du byter det mot ett annat.

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå betalar nästan 16 procent av svenskarna ett tillsvidarepris på sin el.

De flesta av dessa bor förmodligen i lägenhet, där kostnaden för el inte är så hög, men det är onödiga pengar att lägga ut. Det är tillsvidarekunderna som har mest att vinna på att byta avtal.

Tips : Om du inte aktivt tecknar ett eget avtal när du flyttar in i ett nytt boende blir du tilldelad ett elavtal, som oftast är det dyraste. 

tvåHÅLL KOLL PÅ AVTALSTIDEN

väckarklockaHar du redan ett avtal som du vill byta ska du först och främst kolla när innevarande avtal går ut. Om du byter innan det går ut kan du tvingas betala skadestånd, vilket förmodligen äter upp hela vinsten av att byta.

Vanligtvis har elavtal en till tre månaders uppsägningstid, och många avtal förlängs automatiskt när de löper ut. Du måste då själv aktivt säga upp det några månader i förväg.

Tips : Kontakta det elbolag du har och kolla när bindningstiden löper ut, och hur lång uppsägningstid du har.

treJÄMFÖR PRIS

Nu är det dags att ge sig ut och jämföra pris. Tack vare olika kostnadsfria jämförelsesajter som till exempel elskling.se, som är en privat aktör, och elpriskollen.se, som är icke-kommersiell och drivs av Energimarknadsmyndigheten, är det lätt att jämföra olika elprisavtal. elavtal

Du skriver bara in din postkod, om du bor i lägenhet eller villa, hur mycket du förbrukar per år, om du vill ha miljöavtal och hur du vill betala, och så räknar sajten ut vilka avtal som är bäst för dig just nu. Din elförbrukning står på din elfaktura.

Där står också anläggningsuppgifterna som behövs vid elavtalsbyte. Vissa webbplatser ger dig möjlighet att välja efter högst kundnöjdhet och inte bara efter pris. På några kan du även genomföra bytet redan på webbplatsen. Du ansvarar dock själv för att se till att ditt förra avtal har gått ut.

Tips : Du måste själv se till att du inte är bunden vid ett elavtal när du vill göra bytet.

 

LÄS ÄVEN: Så får du pengar över - 5 tips

 

fyraRÖRLIGT ELLER FAST?

Med ett fast avtal är priset bundet. Du vet då vad priset per kilowattimme kommer att vara under avtalstiden, som kan variera mellan 6 månader och flera år. Fördelen är att du är skyddad mot prishöjningar, nackdelen är att du går miste om prissänkningar.

Att det är bäst att binda elpriset på sommaren är däremot en myt, enligt Faraz Azima på elskling.se. Ett rörligt elpris följer prisutvecklingen på elbörsen, Nordpool, vilket innebär att priset går upp och ner. Det är svårt att ge direkta råd om vad som är bäst, det kan skilja från år till år.

Därför är det generella rådet att välja det som passar den egna ekonomin bäst. Den som har små ekonomiska marginaler och är i behov av att veta exakta utgifter varje månad bör välja fast pris. Den som har en ekonomi som klarar av lite större utgifter ibland kan välja rörligt. Du kan även välja mixavtal, vilket är hälften bundet och hälften rörligt.

Tips : Med ett fast avtal har du kontroll över dina månadskostnader, men du går miste om eventuella prissänkningar.

femHÄNG MED I SVÄNGEN

Bara för att man har tecknat det billigaste avtalet en gång behöver det inte alltid vara det billigaste. Den som har rörligt avtal bör hålla koll på elprisernas svängningar, och den som har bundet bör se över sitt elpris några månader innan avtalet löper ut.

Bor du i stor villa har du så klart mer att spara på att se över dina avtal regelbundet, men även lägenhetsinnehavare kan spara hundralappar.

Tips : Se över ditt elavtal regelbundet.

bergochdalbana

sexPRIS PER TIMME

I oktober 2012 trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt för elkunder att teckna avtal där elförbrukningen mäts per timme. På det viset kan man spara pengar, men enligt Bo Hesselgren på Konsumenternas energimarknadsbyrå gäller det endast dem som har intresse och möjlighet att lägga ner tid på att hålla kolla på elpriset.

Dessutom bör man ha möjlighet att flytta förbrukningen till de timmar då elpriset är som lägst, till exempel genom att ha en ackumulatortank som lagrar varmvatten. Annars kan det till och med bli dyrare för konsumenten.

Tips : Timmätning är endast för dem som har möjlighet att flytta förbrukningen till de timmar då elpriset är lägst.

 

LÄS ÄVEN: Byt upp dig spara pengar