Hoppa till innehållet

Så får du surfen att räcka längre

När du är på resande fot går det åt betydligt mer surfdata än annars. Här är tipsen som minimerar mobilräkningen.

Publicerad

Titta mindre på video

Strömmande video slukar väldigt mycket data. Att titta på en minut video på till exempel SVT Play förbrukar allt mellan 5 och 20 megabyte, beroende på bildkvalitet. Om du prenumererar på videotjänsten Viaplay kan du i stället spara filmerna på din telefon eller surfplatta. Ladda ner filmerna hemma via ditt wifinätverk, och sedan kan du titta på dem hur ofta du vill på semestern utan att ha någon uppkoppling alls.

Spara musiken på telefonen

Använder du Spotify Premium kan du spara dina favoritlåtar på telefonen via wifi. Då förbrukas ingen mobildata när du lyssnar på semestern. Aktivera alternativet ”Tillgänglig offline” som finns överst i varje spellista. Även i podcast­appar som Apples Pod­caster och Sveriges Radio Play finns alternativ för att spara ljudfilerna på telefonen.

Avslöja dataslukarna

Ta reda på vilka appar som använder mest mobildata och stäng av deras dataåtkomst om du använder dem sällan. I IOS väljer du ”Inställningar” – ”Mobilnät” och i Android trycker du ”Inställningar” – ”Data­användning”.

Vad räcker 1 GB surfmängd till?

  • 50 minuter hd-video på SVT Play.
  • 200 låtar på Spotify.
  • 20  000 mejl (utan bilagor).

Stäng av video i Facebook

Videoklipp i Facebookflödet startar numera automatiskt. Det förbrukar en hel del data om dina vänner delar många videor. Du kan ändra inställningarna och välja att videor inte ska starta automatiskt när du är utanför wifitäckning. I IOS trycker du på menyikonen i Facebook (består av tre horisontella streck) i nedre högra hörnet och sedan ”Inställningar” – ”Filmklipp och foton” – ”Automatisk uppspelning”. I Android­versionen finns menyikonen i övre högra hörnet, tryck sedan ”Applikations­inställningar” – ”Automatisk uppspelning”.

Stäng av autouppdatering

Standardinställningen i både Android och IOS är att appar inte ska uppdatera sig själva över mobilnätet. Men kontrollera inställningen för säkerhets skull, annars försvinner snabbt många megabyte. I IOS väljer du ”Inställningar” – ”Itunes store och App Store”, där ska alternativet ”Använd mobildata” vara inaktiverat. För Android öppnar du Google Play och trycker på menyikonen i övre vänstra hörnet och därefter ”Inställningar” – "Uppdatera appar automatiskt”.

Ladda ner ­läsvärda webbsidor

Har du samlat på dig ett gäng bokmärken till webb­sidor med intressanta texter som du ännu inte har hunnit läsa? Passa på att spara dem på plattan eller telefonen innan du åker i väg. IOS webbläsare Safari har en inbyggd funktion som heter ”Lägg till i läslistan”. Den fungerar som ett bokmärke som också laddar hem sidans innehåll till telefonen för att kunna läsas offline. Någon liknande funktion finns inte inbyggd i Android. Däremot finns gratisappen Pocket, som är en finessrik webbsidessparare, till både Android, IOS och datorer.

Utlandssurf

röd väska

Om du reser utomlands gäller nästan alltid andra taxor och surfmängder. Vissa operatörer erbjuder dock numera i resten av Norden samma datamängd som i Sverige. Det är också stor skillnad om du reser inom EU eller i resten av världen. Kolla villkoren på din operatörs webbplats.