Hoppa till innehållet

Så hyr du film på nätet

Att hyra de senaste filmerna på dvd är numera nästan omöjligt. Vi guidar dig till teknik och priser för att hyra film online i stället.

Publicerad

I november kastade filmuthyrningskedjan Hemmakväll in handduken och slutade hyra ut filmer. Konkurrensen från strömmande videotjänster som Netflix blev till slut övermäktig. Inte konstigt, med tanke på att över 2,6 miljoner svenska hushåll har minst ett abonnemang på en streamingtjänst.

Men även om utbudet hos Netflix och de andra abonnerade videotjänsterna är stort saknas många filmer – speciellt de som nyss har gått ner från biograferna. De måste du fortfarande hyra, men nu digitalt.

Det finns i dagsläget sju svenska hyrtjänster som både hyr ut de senaste filmerna och har en stor katalog med äldre alster, allt från Hitchcock till Bergman med tusentals filmer däremellan. Utbudet skiljer en hel del. Är det en speciell film du är ute efter lönar det sig definitivt att titta igenom utbudet hos de olika tjänsterna. Vi har gjort stickprov med tio utvalda filmer. Fem av dem är från förra eller förrförra året, medan resten är klassiker. Filmerna finns i skrivande stund inte hos Netflix eller liknande abonnerade tjänster.

Av de nyare filmerna är utbudet väldigt likartat, men sydkoreanska Parasit, som utsågs till bästa film på 2020 års Oscarsgala, saknas hos fyra av tjänsterna. Bland de äldre cineastiska pärlorna är träffsäkerheten betydligt mer blandad. Sergio Leones spaghettiwesternklassiker Den gode, den onde, den fule finns till exempel bara hos Apple Itunes och Google Play, medan du kan se Max von Sydow driva ut demoner i Exorcisten i alla tjänster utom just Itunes och Play samt Microsoft Store.

När du hyr en film får du tillgång till den i 48 timmar, förutom i Microsoft Store där hyrperioden är 24 timmar. Vissa tjänster börjar räkna ner direkt när du betalar, hos andra kan du vänta upp till 30 dagar efter betalning innan du måste starta uppspelningen och nedräkningen börjar. Alla tjänsterna tar betalt med kontokort och du kan även betala med exempelvis Swish på SF Anytime och med Klarna på Viaplay. Priserna varierar visserligen procentuellt en hel del, i reda pengar skiljer det dock som mest en tjugolapp.

Men viktigare än att spara 20 riksdaler är troligen att det är enkelt och smidigt att titta på filmen du har hyrt. Tjänsterna kan spela upp filmer från en mängd olika apparater, allt från datorer och mobiler till spelkonsoler och appar inbyggda i smart-tv. Stödet för olika sorters uppspelningsapparater skiljer sig mycket. Dessutom kan det både tillkomma och försvinna prylar som fungerar för uppspelning. Så sent som i mitten av januari försvann möjligheten att använda smart-tv-appar för att se SF Anytime i många tv-apparater. 

Så tittar du på filmerna

Enklast är oftast att se filmen i tv:ns inbyggda app för hyrtjänsten. Men långt ifrån alla tv-apparater har alla appar. I stället kan du köpa en mediaspelare och koppla in i tv:n. De två vanligaste är Apple TV och Google Chromecast. Här förklarar vi de båda prylarna.

Alla filmerna i vårt stickprov finns att hyra i högupplöst format, HD. Vissa finns även att se i 4K-upplösning, vilket ingår i priset om du hyr filmen i ”vanlig” HD. Tre av hyrtjänsterna låter dig även spara en tia om du hyr vissa filmer i standardupplösning, SD. Riktigt hög upplösning kommer främst till sin rätt om du har en stor skärm som du sitter nära. Kraven på bandbredd (snabb internetuppkoppling) blir också större. Ska du däremot titta på filmen i mobilen i sommarstugan, med skakig internetuppkoppling, kan standardupplösning vara ett bättre alternativ, eftersom det kräver mindre bandbredd och SD-upplösning är mindre påtaglig på en liten skärm. 

  Apple Itunes   Blockbuster Google Play*   Microsoft store   Rakuten Tv   SF Anytime Viaplay
Tenet (2020) 49 kr 4K 49 kr 49 kr 4K 49 kr 4K 49 kr 4K 59 kr 49 kr
Min pappa Marianne (2020) 49 kr   29 kr 39 kr ** 39 kr ** 39 kr ** 39 kr 49 kr
Berts dagbok (2020) 49 kr   49 kr 49 kr ** 49 kr ** 49 kr ** 49 kr 49 kr
Parasit (2019) 49 kr   - 39 kr ** -   -   39 kr  -
1917 (2019) 49 kr 4K 29 kr 39 kr ** 39 kr ** 39 kr **, 4K 39 kr 49 kr
Exorcisten (1973) -   39 kr -   -   39 kr   39 kr 39 kr
Den gode, den onde, den fule (1966) 39 kr 4K - 39 kr   -   -   - -
Bron över floden Kwai (1957) 39 kr 4K 39 kr -   -   39 kr   - -
Riddarfalken från Malta (1941) 39 kr   39 kr 39 kr   -   39 kr   - -
Moderna tider (1936) 39 kr   29 kr 39 kr ** -   29 kr   39 kr -
Betalsätt Kontokort   Kontokort Kontokort, Paypal   Kontokort, Paypal   Kontokort, Paypal   Kontokort. Swish Kontokort, Klarna
  apple.com/se/itunes/   blockbuster.se/ play.google.com/store   microsoft.com/sv-se/store/movies-and-tv   rakuten.tv/se   sfanytime.com/sv viaplay.se/store