Hoppa till innehållet

Så lurar du inbrottstjuvarna

Risken för inbrott är allra störst under den mörka årstiden. Men det finns mycket du kan göra för att skydda ditt hem från tjuvarna.

Publicerad

 

 

 Lås och larma

Se till att ha bra lås på dörrar och fönster. Säkerhetsdörrar och inbrottsskydd för fönster ger ytterligare skydd. Larm är ingen garanti för att slippa inbrott, men kan vara avskräckande för tjuven.

För extra säkerhet: installera sensorer även på övervåningen om du bor i ett tvåvåningshus. Ansluter du ditt larm till en larmcentral övervakas det dygnet runt, och om larmet går kan du eller andra kontaktpersoner kontaktas eller väktare skickas hem till dig.

 

Märk prylarna

dna

Om du råkar ut för ett inbrott är det bra om du har fotograferat och märkt dina värdesaker, för att kunna visa försäkringsbolaget att du har ägt prylarna. Kvitton är också bra att ha sparat. Ta reda på om hemförsäkringen kräver att du exempelvis installerat larm eller fönsterlås.

 

 Låtsas vara hemma

Undvik att dra för gardiner och persienner, och sätt en timer på lamporna som gör att de tänds och släcks vid olika tidpunkter. Det är också bra med en timer på radion. Om du är borta en längre tid, be dina grannar att klippa gräsmattan, parkera bilen på din uppfart och ta in posten så den inte ligger kvar vid dörren eller svämmar över i brevlådan. Annat de kan göra är att hänga tvätt på din tomt, slänga sopor i din soptunna, skotta snö och göra fotspår i snön vid din bostad.

Skylta inte på Facebook och andra sociala medier om att du har rest i väg, och säg inte på telefonsvararen att du är bortrest.  

 Hjälp varandra

Be dina grannar att hålla utkik när du reser bort. Det kan även vara en god idé om du inte är hemma dagtid – då sker de flesta inbrotten. Annars är det bra att delta i mer organiserade nätverk som grannsamverkan. Samarbetet sker ihop med polisen, som bistår med kunskap och information. En gemensam vaksamhet över området minskar inbrottsrisken och ökar tryggheten. 

 

Grannsamverkan

Internationella studier har visat att brottsligheten, däribland inbrott, minskar med cirka 20 procent i bostads­områden där grannsamverkan finns, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

 

 Gör det svårare

Insynsskyddade hus är mer inbjudande för tjuven. Ta därför gärna bort växter och annat som skymmer altandörrar och fönster. Förstärk även belysningen runt huset, och en rörelsedetektor med belysning är ett extra skydd mot oinbjudna besökare. Detektorerna kan med fördel sättas upp i trädgården, vid garaget, entrédörren och altandörren. 

 Glöm inte andra ingångar

Man tänker ofta på att ha ett ordentligt lås på ytterdörren, men tjuven föredrar oftast att ta sig in genom exempelvis ett fönster eller en altandörr om du bor i villa, eller en balkongdörr om du bor i en lägenhet på nedersta våningen. Se därför till att sätta brytskydd på utsidan av altan- eller balkongdörren och förse den med låsbart handtag. Källarfönstret, och andra lågt belägna fönster, kan säkras genom att du exempelvis skruvar fast fönsterbågen i karmen eller monterar ett konstsmidesgaller framför.

 

Maxbelopp

För till exempel smycken, kontanter och cyklar finns ett maxbelopp för vad du kan få i ersättning. Detta avgörs ofta genom försäkringsbolagens värderingstabeller. Annars gäller marknadsvärdet.

 

 Förse inte tjuven med redskap

Låt inte olika trädgårdsredskap och verktyg ligga framme – de kan vara till nytta för en inbrottstjuv. Tänk även på att förvara stegar inomhus, de kan annars hjälpa tjuven att nå olåsta eller öppna fönster eller balkongdörrar.

 

Ökar kraftigt

Mellan 2006 och 2015 har det totala antalet anmälda bostadsinbrott ökat med 52
fingeravtryck procent, enligt Brottsförebyggande rådet.

Förra året polisanmäldes omkring 22 800 bostadsinbrott, varav cirka två tredjedelar skedde i villor och en tredjedel i lägenheter. Flest villainbrott anmäldes i november, tätt följt av oktober och december. Lägenhetsinbrotten var
relativt jämnt spridda över året.