Hoppa till innehållet

Så mycket kostar veden - egentligen

En sprakande brasa i kaminen är både mysigt och ger billig värme. Men du sparar mycket genom att vara påläst när du handlar veden.

Publicerad
Uppdaterad

travad ved

En kubikmeter travad ved, som på bilden, innehåller mycket mindre luft än en kubik stjälpt ved. 

Att värma huset med ved är ett av de absolut billigaste värmealternativen, speciellt om du är villig att göra mycket jobb – köpa långved som du sågar, klyver och torkar själv. Många husägare med vedpanna och ackumulatortank väljer den metoden för billigast möjliga uppvärmning.

Men den arbetsinsatsen lockar kanske inte dem vars hus värms med direktel och där braskaminen bara är ett komplement. Alternativet är då att köpa veden kluven och klar för kaminen. Men det är inte helt lätt att bedöma vedens energivärde eller ens hur mycket ved man köper.

Och mysighetsfaktorn i all ära – om värmen inte blir billigare än den som din elleverantör kan ge faller idén med braskamin snabbt.

En snabb marknadsöversikt visar att priset för en kubik kluven björkved varierar väldigt mycket. På Blocketannonser med bara ett mobilnummer som kontakt kan veden säljas väldigt billigt medan proffsigt utformade företagshemsidor som redovisar både adress och organisationsnummer har betydligt högre priser.

De stora prisskillnaderna är en känslig fråga. Flera vedhandlare vi pratar med konstaterar att branschen är ”mycket märklig” och pekar främst på att många lantbrukare har vedförsäljning från den egna skogen som biinkomst. De renodlade vedförsäljarna hävdar att lantbrukarna både ”tar för lite betalt för sin tid” och i många fall säljer veden svart.

Skilj på stjälpt och travat

Men även när du hittat en seriös säljare med priser du är nöjd med gäller det att ha koll på vedens måttenheter. Ofta säljs färdigkluven ved i kubikmeter stjälpt mått; vedklabbarna ligger då huller om buller.

Mäter försäljaren i stället travat mått blir kubikmeterpriset betydligt högre. En travad kubikmeter innehåller mycket mindre luft och motsvarar ungefär 1,6 stjälpta kubik.

Att ange ett exakt omräkningsvärde går inte. Flera faktorer spelar in, till exempel: vedtränas storlek, hur noggrant de travas och hur veden levereras.

De nätpåsar ved om 40 liter som säljs på bensinmackar och stormarknader är travade. Femton sådana påsar motsvarar alltså ungefär en kubikmeter stjälpt mått.

Trädslaget spelar också roll för hur mycket värmeenergi du får för pengarna. Ju tätare trä desto mer energi. Björkved ger till exempel tolv procent mer energi än tall men 16 procent mindre än bok.

Så gott som alla försäljare säljer björkved. Många säljer även ”blandved” som kan innehålla vilken blandning av trädsorter som helst. Fråga vad som ingår i blandveden innan du köper.

Undvik sur ved

Även träets fukthalt påverkar energiutbytet. Att elda sur ved är slöseri på flera sätt. Den höga fukthalten minskar vedens energivärde och kaminens verkningsgrad. Veden värmer alltså betydligt sämre. Dessutom ökar miljöutsläppen mångfaldigt med sur ved.

Knappt 20 procents fukthalt ger oftast bäst energiutdelning (beroende på din eldstad). Om du väljer att köpa rå ved, vars fukthalt är ungefär 50 procent, kan du torka veden hemma och spara en slant. På våren har vedförsäljarna mycket nykluven ved och lägre priser än på hösten.

Förvara veden luftigt och skyddad mot regn. Luften måste kunna cirkulera, täck bara i nödfall veden med presenning.

Pris per KWh

September 2022

  Björk, långved
(4 m stockar) 1 kbm
Björk, kluven
1 kbm stjälpt
Björkved
40-literspåse (travat)
Värmelogs
12 st, 10 kg
El, 1 KWh
Pris 700 kr 1200 kr 125 kr 70 kr 3,78 kr
Antal KWh 1530 KWh 893 KWh 60 KWh 46 KWh 1 KWh
Pris/KWh 0,46 kr 1,34 kr 2,10 kr 1,52 kr 3,78 kr

 

December 2020

  Björk, långved
(4 m stockar) 1 kbm
Björk, kluven
1 kbm stjälpt
Björkved
40-literspåse (travat)
Värmelogs
12 st, 10 kg
El, 1 KWh
Pris 350 kr 650 kr 59 kr 29 kr 1,54 kr
Antal KWh 1530 KWh 893 KWh 60 KWh 46 KWh 1 KWh
Pris/KWh 0,23 kr 0,73 kr 0,99 kr 0,63 kr 1,54 kr

 

Så räknade vi

  • 1 kubikmeter (kbm) fast björkved med 20 % fukthalt innehåller 2 550 kWh.
  • 1 kbm långved motsvarar ungefär 0,6 kbm fast ved.
  • 1 kbm stjälpt motsvarar ungefär 0,35 kbm fast ved.
  • 1 kbm travat motsvarar ungefär 0,58 kbm fast ved.

Björkens energivärde kommer från Sveriges lantbruksuniversitet, energivärdet för värmelogs är från tillverkare. Frakt och eventuell kostnad för egen motorsåg och annat ingår inte i priset. Siffrorna är avrundade.

Uppdatering

Texten publicerades ursprungligen i november 2016. Vi har sedan dess uppdaterat priserna i räkneexemplet för kilowattkostnad två gånger, december 2020 och september 2022.

Som texten nämner är dock prisskillnaderna regionalt väldigt varierande, läs därför siffrorna som just ett exempel. Ved i Stockholmsområdet är till exempel generellt dyrare och säljs ofta inklusive hemleverans, vilket gör en prisjämförelse svår.

När detta skrivs (september 2022) är elpriserna extremt volatila och inför vintern förväntas kilowattpriset slå alla rekord. Det har medfört att vedpriserna också skenat och på flera håll har veden sålt slut.

Enligt SCB var snittpriset för en kilowattimme, inklusive avgifter och skatter, 1,54 kronor för en villa med normalförbrukning under 2019. Vi har använt det snittet för vår jämförelse 2020.

För exemplet som gjordes 7 september 2022 har vi använt börspriset i augusti för elområde 3 som var 2,23 kronor. Till det har vi adderat en schablonsumma för moms, nätavgifter med mera. Snittpriset blir då 3,78 kronor. 

Återigen - se priserna som exempel. Prisskillnaderna för el  i landet är rekordstora hösten 2022 vilket också avspeglas i vedpriserna.

Här är börspriset (pris exklusive skatter och avgifter) i augusti uppdelat i elområde:

Elområde 1 - 18,3 öre

(Norrbottens län samt delar av Västerbottens län.)

Elområde 2 - 51,9 öre

(Jämtlands län, Västernorrlands län samt delar av Dalarnas län, Gävleborgs län och Västerbottens län.)

Elområde 3 - 223 öre

(Gotlands län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län, Örebro län, Östergötlands län samt delar av Jönköpings län, Hallands län, Kalmar län, Västra Götalands län , Gävleborgs län och Dalarnas län.)

Elområde 4 - 305 öre

(Skåne län, Blekinge län, Kronobergs län, samt delar av Kalmar län, Hallands län, Jönköpings län och Västra Götalands län.)

Elda smart

  • Tänd snabbt en ordentlig brasa med torr ved och ge alltid brasan tillräckligt med syre.
  • Gör du rätt syns knappt röken från skorstenen och det blir minimalt med porös aska kvar efteråt.
  • Den varma luften från kaminen stiger snabbt till taket. En takfläkt trycker ner och sprider värmen.