Hoppa till innehållet

Så prutar du bäst

Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.

Publicerad

Det är en myt att svenskar är dåliga på att pruta – det hävdar i varje fall Pricerunner, som i en undersökning visar att åtta av tio svenskar gett sig in i prisförhandlingar.

Både kvinnor och män gör det, men kvinnor är något mer måna om att pressa priset, medan män nöjer sig med kompensation i form av extra varor eller tjänster. De tre områden som svenskarna helst prutar på är bilar, bostads- och mäklarpriser samt hemelektronik.

Det kan finnas en hel del pengar att spara – nästan 5 000 kronor om året kunde engelska konsumenter spara enligt en undersökning som engelska konsumenttidningen Which? gjorde i våras. Åtta av tio engelsmän fick resultat när de prutade på resan, hem- eller bilförsäkringen.

Amerikanska konsumenter var mest framgångsrika på att pruta på möbler, där de sparade i snitt 300 dollar, eller drygt 2 100 kronor, enligt en enkät som amerikanska tidningen Consumer Reports gjort. Det är alltså bara att rusta sig med argument och ge sig ut och pruta – du har allt att vinna, och det enda du riskerar är ett nej. 

Text: Annika Berge

Illustrationer: Kicki Edgren Nyborg

 

ettHitta rätt tillfälle och person

Att pruta på en produkt som nyss kommit ut i butik kan vara svårt. Det är bättre att försöka med en utgående modell, eller be dem dra av några hundralappar på ett skyltex. Samma sak gäller produkter som inte är i säsong, som ett par skidor i april. Om du hittar något mindre fel på produkten, som du ändå kan leva med, kan du också be om att få den billigare.

Har du flera saker du planerar att köpa kan du passa på att köpa allt vid ett och samma tillfälle, eller kanske kan du gå ihop med någon annan och shoppa tillsammans. Se till att du pratar med någon som är ansvarig och har rätt att ge rabatt, annars är risken stor att du får börja om från början igen med en ny person.

Tips: Hitta bra anledningar till att du ska få varan billigare, och framför dem till en person som har rätt att ge dig rabatt. 

 

tvåGör research först

kund med kartongJu mer du vet om en vara och vad den brukar kosta, desto säkrare kommer du att känna dig och desto bättre argument kan du komma med. Kolla runt och jämför priser i olika butiker och på nätet. Hittar du billigare pris hos en konkurrent eller på nätet kan du be butiken att matcha.

Ta gärna med tidningsannonsen eller printa ut sidan med priset. Försök ta reda på vilka varor som butiken har högst marginaler på, där finns det störst prutmån.

Tips: Ju mer du vet om varan och vad den brukar kosta, desto säkrare kommer du att känna dig när du prutar. 

 

treBaka in fler produkter i priset

En lyckad prutning behöver inte alltid resultera i att du får något billigare det kan också vara att du får något extra utan kostnad. Köper du en ny mobiltelefon kan du fråga om du får med hörlurar eller mobilhögtalare, och lägger du ut en stor summa på en dyr tv kan du till exempel försöka få med väggstöd eller en HDMI-kabel till samma pris. Även gratis hemkörning eller montering är bra tjänster att försöka baka in i priset.

Tips: Ibland är det lättare att be om att få ett extra tillbehör inbakat i priset än att sänka priset. 

 

fyraHitta otippade prutmöjligheter

Det är inte bara på varor som man kan pruta – även tjänster går bra. Försäkringar, tidningsprenumerationer, hotellnätter eller det där gymkortet som samlar damm och dåligt samvete – allt går att försöka få ett bättre pris på.

Samma regler gäller här som när du prutar på varor. Samla till exempel alla försäkringar i ett och samma bolag. Om det är kampanjpris på en tidning du redan prenumererar på kan du be att få den för det priset ändå, och om du reser till en semesterort när det inte är säsong kan du försöka förhandla till dig ett bättre pris.

Tips: Pruta även på resor och tjänster. 

 

femUtrusta dig med argument

Tänk ut några bra argument som du kan ta till. Några exempel är: “Jag är inte säker på att jag får bästa priset på den här varan. Kan du ge mig bättre pris?” ”Är det där det bästa pris du kan ge mig? Jag hade hoppats på mer.”

”Jag har jämfört ert pris med andra bankers/försäkringsbolags/bredbandsleverantörer och funderar på att byta (glöm inte exempel!).” ”Om du kan gå ner i pris köper jag produkten i dag.”

Tips: Var inte rädd för att fundera på beslutet. En kort stunds tystnad kan vara en framgångsrik strategi i prutsituationer. 

 

sexHåll god ton

kund bjuder på kaffeI vissa kulturer är köpprocessen en lång historia där köpare och säljare dricker te och förhör sig om varandras familj och hälsa. Den köpare som inte gör det anses som ohövlig och har mindre chans att få ett bra pris. Även i Sverige är det viktigt att vara glad och trevlig, det bygger en relation till säljaren.

Ge ordentliga signaler om att du är intresserad av att köpa, och ge säljaren skäl till att ge dig ett bra pris. Berätta om du är en lojal kund, om du vill handla lokalt, eller om du kan tänka dig att komma tillbaka till dem för service av produkten. Bestäm dig redan innan du börjar förhandla vad du maximalt är beredd att betala, men börja gärna på en lägre nivå.

Vik dig inte, men bli inte arg eller grinig om säljaren inte sänker priset. Den som är fräck kan testa att lägga ett riktigt skambud, typ halva ordinarie priset. Har du tur får du varan för det priset, annars har du en god utgångspunkt för att fortsätta prutandet. Stå sedan fast vid ditt ord. Om du lyckas pruta ner priset till det du sagt att du är beredd att betala bör du också göra det.

Tips: Se prutandet som en del av köpprocessen, och kom ihåg att hålla god ton. Ingen vill ge rabatt till någon som är otrevlig. 

 

kund går iväg

sjuVar ärlig

Ibland kan det vara bra att inte verka alltför angelägen, men det kan också vara bra att vara ärlig och säga att du är intresserad av varan men att du bara har en viss summa att spendera. Får du varan för den summan är det bra, annars får det vara.

Kom ihåg att du som kund alltid har rätt att dra dig ur affären så länge ni inte har kommit överens. Om du inte måste ha produkten just nu, och du inte fått ner priset, kan du be säljaren att höra av sig när den är villig att sälja till det pris som du är beredd att betala.

Tips: Bestäm dig i förväg vad du vill ge för varan och håll dig till det.