Hoppa till innehållet

Så säljs förbjudna silvret lagligt

Kolloidalt silver är förbjudet att säljas som livsmedel eller kosttillskott. Ändå säljs det öppet efter att företag har hittat ett kryphål i lagen.

Publicerad

Sprejflaskan säljs med motiveringen att den är ”bra till kolloidalt silver”.

Kolloidalt silver är silver i mycket finfördelad form, som har blivit en populär produkt i hälsokostbranschen och inom den alternativa medicinen. Det påstås ha en rad hälsofördelar och har i vissa fall påståtts kunna bota cancer och ebola. Det finns dock inga vetenskapliga studier som styrker detta. Eftersom det också saknas vetenskapliga dokument som visar att kolloidalt silver är säkert att äta är det sedan 2010 förbjudet att säljas som kosttillskott inom EU. Läkemedelsverket har också förbjudit företaget Ion Silver att påstå att deras produkt Ionosil, eller kolloidalt silver generellt, har effekt mot sjukdomar. När företaget bröt mot förbudet dömdes de att betala vite på 800 000 kronor.
Kolloidalt silver får dock säljas som desinfektionsmedel, vilket företaget har tagit fasta på. Nyligen uppmärksammade en läsare Råd & Rön om att sajten svenskhalsokost.se säljer en tom flaska för nässprej, som beskrivs som vara i ”tålig plast, resistent mot värme, lätt att fylla med till exempel kolloidalt silver.” Parallellt säljs en silverlösning som ”desinfektionsmedel”.
– Det är det som är det luriga, de säljer inte nässprej, de säljer en tom nässprejflaska. Det finns det ingen lagstiftning som reglerar. De säljer två olika produkter, så får man blanda sin egen cocktail. De har hittat ett hål som inte är reglerat, säger Martin Burman, senior tillsynsutredare på Läkemedelsverket.