Hoppa till innehållet

Så väljer du e-legitimation

Att kunna legitimera sig digitalt underlättar allt från att göra bankärenden till att signera avtal på nätet. Här är fem sätt att skaffa e-legitimation om du inte redan har gjort det.

Publicerad

Om du ...

… har en smart mobiltelefon

Mobilt bank-id är en användarsuccé och i dag det enklaste sättet att legitimera sig digitalt. Om du har en smartmobil finns det egentligen ingen anledning att välja någon annan typ av e-legitimation. Du laddar ner en app till din mobil, och den laddar i sin tur ner din e-legitimation med hjälp av din internetbank. Legitimationen skyddas av en pinkod som du slår in för att legitimera dig eller lämna en digital signatur. Tekniken fungerar för tjänster både på mobilen och via datorn.

Gammal mobil

Även om du har en smartmobil är det inte säkert att appen för mobilt bank-id fungerar. Till exempel stöds inte längre äldre versioner av operativsystemet ­Windows Phone.

… saknar en smart mobil

Den som inte har en smartmobil kan få ett bank-id på sitt bankkort. För att använda det måste du ha en läsare som du kopplar till datorn och ett insticks­program som kommunicerar med din webbläsare. När du ska signera något behöver du låsa upp e-legitimationen med en pinkod. Kortet är ett säkert sätt att lagra din e-legitimation på.

… alltid ­använder samma dator

Bank-id på en fil finns fortfarande som ett alternativ hos vissa banker. Det kan vara enklare än att ha sitt id på ett kort eftersom du slipper använda en kortläsare. Men du blir begränsad eftersom id-filen ligger på en och samma dator som du förmodligen inte har med dig hela tiden.

… saknar internetbank

Den som inte har internet­bank kan varken få ett bank-id eller mobilt bank-id. Men det finns ett alternativ. Skatteverket ger tillsammans med Telia ut ett kort som innehåller ett elektroniskt id. Till skillnad från bank-id finns det bara i form av ett kort med chip. Det är ett säkert sätt att lagra informationen, men det kräver också att du har en speciell kortläsare till datorn. Skatteverkets elektroniska id kostar 400 kronor och kan fås av personer över 13 år som är folkbokförda i Sverige.

 … vill bli virtuell est

Estland ligger långt fram när det gäller elektroniska tjänster. Landet har ett nationellt elektroniskt id-kort för alla medborgare, och det kan användas för många olika tjänster. Sedan några år tillbaka kan även den som inte är estnisk medborgare få tillgång till ett sådant kort som man kan signera dokument med och skicka krypterade meddelanden. Priset för att bli virtuell est är 100 euro, motsvarande cirka 1  000 kronor. 

Tänk på säkerheten

Tänk på att välja en bra pinkod för din e-legitimation och se till att den dator eller mobil där du använder den är uppdaterad med den senaste mjukvaran för att minska risken att någon kommer åt din e-legitimation. Det har också förekommit försök till bedrägeri där bedragare försökt få personer att via telefon använda sitt bank-id.