Hoppa till innehållet

Säkrare inloggning – så enkelt är det

Krångliga lösenord på internet är ett gissel som får många att slarva med säkerheten. Men om du kopplar ditt mobilnummer till de vanligaste internettjänsterna blir intrångsskyddet genast mycket starkare.

Publicerad

Ett säkert lösenord ska vara unikt. Det ska vara svårt att gissa sig till och bara vara kopplat till en enda internettjänst. Trots det har många av oss våra barns namn och födelseår som lösenord – på alla sajter. Då räcker det med att den digitala tjuven kommer över lösenordet till en av de internettjänster du använder för att kunna länsa all personlig information du lagrat på internet.

Men även om du använder flera rimligt säkra lösenord som inte går att gissa sig till, är skyddsmuren mot digitala inbrott ändå ganska tunn. Om något lösenord kommer på avvägar, eller visar sig vara mer lättknäckt än du tror, är intrånget ett faktum. Därför är det bra om du utökar skyddet med något utöver bara lösenordet.

 

Skydda e-posten

Om en hackare tar sig in på ditt e-postkonto, och du inte har aktiverat tvåfaktorsautentisering, kan angriparen enkelt använda ”glömt ­lösenord”-funktionen hos olika internettjänster och sedan vittja din e-postlåda.

 

Ett kraftfullt sätt att öka säkerheten för inloggning är att använda tvåfaktorsautentisering. Det innebär att du använder två olika kriterier att styrka din identitet – något som bara du vet och något som bara du äger. Den vanligaste varianten är att du registrerar ditt mobilnummer hos tjänsten, till exempel Facebook.

För att logga in krävs sedan både ditt lösenord (som bara du vet) och en engångskod som skickas via sms till din mobil­telefon (som bara du äger). För att komma åt ditt Facebookkonto krävs då att hackaren både listar ut ditt lösenord och stjäl din mobil.

De flesta stora internet­tjänster har funktioner för tvåfaktorsautentisering. När du aktiverar funktionen kan du oftast välja att inte behöva använda den varje gång du loggar in. Det sparar tid och omak. Du verifierar då i stället dina enheter. Om du till exempel använder Facebook i mobilen måste du skriva in en sms-kod, som du får skickad till dig, första gången du öppnar Facebookappen.

Därefter räcker det med det vanliga lösenordet. När du köper en ny mobil måste du begära en ny sms-kod från Facebook. Om du byter telefonnummer är det viktigt att du registrerar ditt nya nummer innan det gamla telefonnumret slutar fungera. Annars blir det krångligt att bevisa att det är du som har bytt nummer och inte en angripare som försöker bryta sig in.

 

 

Tjänster

Typ av autentisering

Apple

App Store, Icloud med flera

Sms, ”hitta min Iphone”-funktion

Dropbox

Dropboxlagring

Sms, app

Facebook

Facebook, Messenger med flera

Sms, app

Google

Gmail, Google Drive, Youtube med flera

Sms, app, röstsamtal

Microsoft

Outlook, Onedrive, Skype med flera

Sms, app, e-post

 

Gammal metod

Även om du aldrig har hört ­talas om tvåfaktorsautentisering förrän nu har du redan använt det i många år. För att kunna ta ut pengar ur en bankomat krävs ju en pinkod som bara du vet och ett fysiskt bankkort som bara du har.