Hoppa till innehållet
Förbättra vardagen Tvätt & tork

Sant och falskt om tvätt

Blir tvätten ren på låga temperaturer, och ska man använda kulörtvättmedel till vita kläder för att de är färgade vita? Råd & Rön reder ut några vanliga tvättmyter.

Publicerad

Tvätta på låga temperaturer

HALVSANT

En tvätt i låg temperatur kräver så klart mindre energi än i en hög. Men vissa fläckar – framför allt fettfläckar – går bort lättare ju varmare vattnet är. Och själva tvättandet är en försvinnande liten del av plaggets totala miljöpåverkan.

Därför är det bättre att tvätta ordentligt varmt, så att plagget blir rent, i stället för att tvätta flera gånger eller slänga ett plagg där fläckarna inte går bort. 

Vi tvättar för ofta

SANT

Vi tvättar ofta kläder för att de känns ofräscha, och inte för att de är direkt smutsiga. Häng ut kläderna på vädring i stället för att tvätta dem om de inte har fläckar. 

Mer tvättmedel gör tvätten renare

FALSKT

Mer tvättmedel än den rekommenderade mängden gör inte tvätten renare, utan bara svårare att skölja ur. Moderna tvättmaskiner har ofta en snålt tilltagen sköljning för att hålla nere vattenförbrukningen, och då är det bäst att inte sätta ytterligare press på maskinen med onödigt tvättmedel. 

Vitt ska tvättas i kulörtvättmedel

FALSKT

Att kläder färgas vita, och därför ska tvättas med kulörtvättmedel, är en seglivad myt, som till och med vissa klädbutiker framhåller. Men vita kläder kan bara blekas vita, och behöver därför vittvättmedel – som innehåller lite blekmedel – för att hålla sig fina. Vita textiler blir ofta gråaktiga om man använder kulörtvättmedel. 

Fyll tvättmaskinen till varje pris!

HALVSANT

Det här är ett klassiskt råd för att hålla energiförbrukningen nere. Men Råd & Röns tester visar att många moderna tvättmaskiner drar mycket mindre energi när maskinen är halvfull. Så det beror lite på vilken maskin du har. Och det viktigaste är som sagt att kläderna inte blir förstörda. Så dela upp tvätten i olika färger, så att ljusa kläder inte blir missfärgade i stället för att slänga in allt på en gång. 

Du behöver speciellt tvättmedel för ylle

SANT

De flesta tvättmedel innehåller enzymer som löser upp fläckarna. Men dessa enzymer kan också lösa upp fibrerna i silke och ylle. Du behöver därför speciellt fintvättmedel för dessa material. 

60-graderstvätt dödar bakterierna

FALSKT

Tidigare test som Råd & Rön har gjort visar att tvättmaskinerna sällan kommer upp i 60 grader, och om de gör de kommer de bara upp i så hög temperatur en kort stund. Man kan alltså tyvärr inte lita på att tvätten blir bakteriefri vid en 60-graderstvätt. 

Sköljmedel är onödigt

SANT

Sköljmedel kan du skippa, det sliter både på kläderna och miljön. Framför allt till funktionsplagg ska du inte använda sköljmedel, eftersom det förstör funktionen. Även andra kläder kan ta skada av sköljmedel, eftersom det gör fibrerna svagare och ger dem förkortad livslängd.