Hoppa till innehållet

Så skapar du ett säkert lösenord

Att skapa bra lösenord för alla sina konton på nätet – och dessutom komma ihåg dem – är en utmaning. Här är några knep som gör ditt digitala liv lite enklare och säkrare.

Publicerad

 

 

  Svårt att gissa

Ett bra lösenord måste vara svårt att gissa sig till för både en dator och en människa. De som bygger på vanliga ord, eller familjemedlemmars namn eller annan personlig information, är generellt sett dåliga alternativ. En tumregel är att ett lösenord ska vara minst 10 till 12 tecken långt. Det ska innehålla stora och små bokstäver, symboler och siffror och inte innehålla namn eller ord som finns i en ordlista. Det är inte så svårt att skapa ett sådant lösenord genom att bara slumpmässigt slå på tangentbordet. Men att memorera något i stil med 7lkwP@X^dt62 är desto svårare.

 … men lätt att komma ihåg

Det finns en uppsjö av förslag på hur man kan skapa ett lösenord som är lätt att komma ihåg men svårt att gissa. Ett sätt är att använda en eller flera nonsensmeningar där du använder första bokstaven i varje ord. Meningen Kiosken på Peppargatan 2 i Bryssel säljer glass i strut. Den kostar 12 euro! blir lösenordet KpP2iBsgis.Dk12e!. Det är lika stor variation som i det slumpmässigt valda lösenordet ovan, men betydligt enklare att komma ihåg.

 Använd inte samma lösenord

Ett av de vanligaste problemen med lösenord är att vi använder samma på flera webbtjänster. Bekvämt så klart, men risken är att lösenorden från olika tjänster kommer på drift efter hackarattacker. De lösenordslistorna kan sedan användas av illasinnade personer för att göra intrång på andra sajter.

 

Ha en anhörigplan

Det finns kommersiella tjänster som delar dina uppgifter med anhöriga om du dör. Men ett papper med nedskrivna instruktioner och kontouppgifter är enklare. Tänk bara på
att hålla uppgifterna uppdaterade om du skaffar nya konton eller byter lösenord.
Se också till att dokumentet förvaras på en säker plats.

 

Organisera dina lösenord

Har du många konton på olika webbtjänster kan det vara bra att skaffa en lösenordshanterare. De finns i form av webbtjänster eller appar. Tre populära är Lastpass.com, 1Password och KeePass. Lastpass fungerar som en webbtjänst i din dator och som en app i din mobil och är den av de tre tjänsterna som är enklast att komma i gång med. Fördelen med lösenordshanterare är att du i stället för att behöva komma ihåg ett lösenord till varje tjänst bara behöver memorera lösenordet till  lösenordshanteraren. Alla dina andra lösenord tar programmet eller tjänsten hand om.

 Aktivera tvåfaktorsautentisering

Tvåfaktorsautentisering är ett krångligt ord på något som egentligen är ganska enkelt att förstå. Det vanligaste exemplet är kanske bankomaten som kräver att du har ett kort och att du kan din pinkod för att lämna ut pengar. När det gäller webbtjänster bygger systemet i stället ofta på ett lösenord och på din mobiltelefon.  När du loggar in på en webbplats får du en kod till mobiltelefonen via sms eller via en app. På de flesta tjänster måste du själv aktivera tvåfaktorsautentiseringen under säkerhetsinställningarna.

 Byt lösenord med måtta

Det generella tipset har länge varit att lösenorden ska bytas med jämna mellanrum för att minimera skadan om någon kommit över ditt lösenord. Men i de flesta fall är det onödigt krångligt så länge du inte misstänker att någon gjort intrång eller om du är orolig för att någon skulle vilja spionera på till exempel din e-post under en längre tid. Om du delat med dig av ditt lösenord till någon, eller delat dator och konton med någon du inte längre litar på, är det också en god idé att byta lösenord.