Hoppa till innehållet

Smarta lås – bekvämt också för tjuven

Många lås som kan öppnas med mobilen är enkla att dyrka upp digitalt. Det visar ett test gjort av amerikanska säkerhetsforskare.

Publicerad

smart lås

Lås med elektroniska nycklar innebär nya möjligheter för den som vill släppa in en granne för att vattna eller få matkassen ­levererad hela vägen in i kylskåpet. Men tyvärr kan tekniken också göra livet enklare för tekniksmarta inbrottstjuvar. Många av låsen använder bluetooth för att skicka digitala nycklar mellan mobiltelefonen och låset. Det gör det möjligt att lyssna av kommunikationen och lura låset att öppna sig också för en obehörig.

På it-konferensen Defcon visade it-säkerhetsforskaren Anthony Rose hur han med en enkel utrustning kunde öppna 12 av de 16 lås med bluetooth som han testat. Till tidningen The Register säger Rose att ”smarta lås verkar vara gjorda av dumma människor”.

Den som får sitt lås uppdyrkat digitalt i Sverige har dock goda möjligheter att få ersättning från hemförsäkringen. De flesta försäkringsbolag ställer nämligen inga speciella krav på att låset på din ytterdörr ska vara säkert, det räcker att det är låst.