Hoppa till innehållet

Prylen som håller koll på dina prylar

Nu ska smarta, uppkopplade ­nyckelbrickor ­hjälpa dig att spåra dina bort­tappade saker. Vi ”tappade” en ­nyckelknippa för att se hur lång tid det tog innan den hittades. 

Publicerad

Idén är enkel. Nyckelbrickan innehåller en ­liten sändare och mottagare som kan kommunicera med din mobiltelefon via bluetooth. Du fäster brickan på plånboken, nycklarna, väskan, cykeln eller någon annan pryl du kan tänkas tappa bort, och sedan använder du mobilen för att hitta den igen.

I de senaste versionerna är bluetooth riktigt batterisnålt och det betyder att brickan klarar sig månader eller år på ett inbyggt batteri.

Tyvärr innebär det också att radion bara kan få kontakt med din telefon på kortare avstånd, ungefär 30 meter. För att hitta det du har tappat bort kan du gå runt med telefonen och söka efter brickan ungefär som med en metalldetektor efter en skatt. När prylen som du fäst brickan på är tillräckligt nära får du en signal i mobilen.

Om du ändå inte skulle se det du har tappat bort har de flesta brickor en inbyggd liten högtalare som kan hjälpa dig att hitta den med en ljudsignal som man utlöser med mobilen.
En vanlig pryl att tappa bort är mobilen. Har du brickan i fickan kan du med en knapp på brickan starta telefonens ringsignal när du är tillräckligt nära.

För att komma runt problemet med att bluetooth bara fungerar på korta avstånd har utvecklarna av brickorna tagit till några knep. Det första är att appen sparar den plats där brickan senast hade kontakt med telefonen. Om du förlorat till exempel dina nycklar är det ett bra ställe att börja leta. Det andra knepet är att låta ­andra ­som ­använder ­appen för samma typ av bricka hjälpa till med letandet.

Om du förlorar till exempel din cykel märkt med en bricka kan du rapportera det i appen. Tanken är sedan att om någon annan med samma app går förbi din cykel tillräckligt nära för att brickan ska få kontakt med mobilen skickas en position för prylen till din app, utan att telefonens ägare behöver göra något. Smart uträknat i teorin, men i praktiken kräver det att många använder brickorna för att någon med rätt app ska passera just din bort­tappade pryl.

Råd & Rön köpte ett exemplar av Tile Mate, som är en av de populäraste brickorna, för att se om vi kunde få hjälp med att hitta ett par borttappade nycklar. Enligt Tiles app ska det finnas drygt 500 personer "i vår närhet" som använder appen och som i teorin skulle kunna hjälpa oss att få tillbaka våra tappade nycklar.

För att testa detta tejpades brickan upp på ett elskåp vid ett väl använt cykelställ vid Hornstulls tunnelbanestation i Stockholm. Sedan började väntan på att appen skulle signalera att brickan var upphittad. Och vänta har vi fått göra. Efter tre månader, när den här artikeln skrivs, är brickan fortfarande inte hittad av någon annan. Batteriet är dock fortfarande i fin form och brickan skickar ut signaler, så när vi själva går förbi på gatan är det inget problem att hitta den. 

Tre sorters spårare

Tile, Trackr och ­Chipolo är tre tillverkare som säljer bluetoothspårare i svenska butiker. De kostar mellan 250 kronor och 300 kronor beroende på modell. Det finns ­varianter som är tänkta att fästa i en nyckelring och varianter som är tunnare för att kunna läggas i plånboken. Tile och Chipolo har batterier som ska räcka i ett år och som sedan inte kan bytas ut. Trackrs spårare har ­utbytbart batteri.