Hoppa till innehållet

Svårt hitta eko­gödsel efter giftskandal

Det kan vara svårt att hitta Kravmärkt flytande gödsel den här säsongen. Detta efter att vissa produkter har visat sig innehålla giftiga bekämpningsmedel.

Publicerad

Den övre tomatplantan har gravt missbildade blad.

Kristina Keyzer, som jobbar på Naturskyddsföreningen, försöker att välja ekologiskt i det mesta hon gör. Därför valde hon förra året Kravmärkt flytande växtnäring till sina 60 tomatplantor. Men den här gången blev resultatet annorlunda.

– De skrumpnade ihop, från toppen. Några plantor överlevde och fick nya blad under, men de såg tilltufsade ut. De flesta klarade sig inte, berättar hon.

Kristina Keyzer läste på trädgårdsjournalisten Lena Israelssons blogg att det kunde handla om växtnäringen, att den kunde innehålla gift. När hon kontaktade Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) för att höra om det var säkert att äta tomaterna från de två plantorna som överlevt, frågade de om hon ville vara med i en undersökning om vad som kunde ha orsakat skadorna. Kristina Keyzer skickade in plantor och växtnäring.

Kristina Keyzer.

I rapporten som FOR har sammanställt utifrån de enkätsvar som hobbyodlare skickat in och labbanalys av skadade plantor framkommer att nästan åtta av tio bilder på plantor har skador som liknar dem som uppstår av ogräsmedel och det fanns klopyralid i tio av de elva inskickade växtnäringsprodukterna. Klopyralid hittades även i blad- och fruktprov av tomat. Mycket tyder alltså på att det var bekämpningsmedel i växtnäringen som orsakade skadorna.

– Även om det skulle behövas fler tester för att slå fast att det verkligen är klopyralid som har orsakat skadorna är det mycket som tyder på det, säger Beatrix Alsanius, professor i trädgårdsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet.

En misstanke är att bekämpningsmedlet kommer från sockerbetsodlingar. Växtnäringen är baserad på vinass, en restprodukt från sockertillverkning där betorna ibland behandlas med ogräsmedlen klopyralid och aminopyralid, som hämmar tillväxt och utveckling av blad och blommor. Sockerbetor är mindre känsliga för medlen, men de förhindrar tillväxten hos bland annat tomat, chili och paprika.

Tomatplantorna som vattnats med växtnäringen fick missbildade toppskott, med vridna stjälkar och förtvinade blad.

Flera producenter har redan dragit tillbaka sina produkter och andra har sett över sina recept för att det inte ska hända igen. Även Krav håller på att skärpa sina regler.

– Vi beklagar att fritidsodlare har drabbats, och tar det här på största allvar, säger Anita Falkenek, vd på Krav.

Hon vill också vara tydlig med att själva växtnäringen inte kan vara ekologisk eller Kravmärkt. Den kan endast vara tillåten att använda till produkter som är godkända för ekologisk odling. För dessa produkter finns ett särskilt märke, en pil med en Kravlogotyp.

Men frågan är om tydligare märken och de ändringar som görs räcker för besvikna odlare?

– Att sälja gödsel som är så giftigt att växterna dör, det är som att sälja schampo som gör att man tappar håret. Jag har inte köpt Kravmärkt näring i år, jag vill kunna lita på att den är helt giftfri innan jag börjar använda den igen, säger Kristina Keyzer.