Hoppa till innehållet

Ta kontroll över ditt Facebookkonto

Företag använder dina personu­ppgifter på ­Facebook för att rikta sin reklam till dig. Ofta sker det utan att du vet om det. Vi guidar dig till hur du tar kontroll över dina inställningar.

Publicerad

Facebook är på många sätt ett bra verktyg. Det hjälper oss att hålla kontakten med våra vänner och bekanta samt underlättar kommunikationen i grupper. Och dessutom är det gratis. Eller? Tyvärr är det få saker i världen som ­verkligen är gratis. Fast valutan är inte alltid kronor och ören. Ibland är det du själv som är betalningen. Personlig information är hård­valuta för företag som vill hitta rätt kunder för sina produkter. En plats som ger dem tillgång till mängder av människor med ­information om deras egenskaper, intressen och preferenser är med andra ord rena eldo­radot för sådana företag.

Visste du att...

...många företag använder all personlig information som finns på Facebook för att hitta rätt kunder för sina produkter.

Face­book är deras guldgruva. ­Vissa tycker att det här är helt okej, men om du inte är en av dem, utan så långt det går vill bestämma själv, ska du följa vår guide.

Logga in på rätt sätt

Facebook är inte bara en kommunikationsplattform, det är även enfacebook dörröppnare mot andra digitala tjänster. När du ska logga in på Netflix eller andra tjänster på nätet erbjuds du ibland att logga in med Facebook. Då slipper du ­registrera dig hos tjänsten och behöver inte komma ihåg ett användarnamn och lösenord. Men om du väljer att göra det ­lägger du även in en applikation i din Facebookprofil.

Applikationen kan vilja få tillgång till dina personliga uppgifter, din vänlista och information som du delar med dina vänner. Svara nej till att dela dina uppgifter om den möjligheten ges. Om inte, skapa ett konto direkt hos nättjänsten och logga in där i stället. 

Rensa bort

Din profil innehåller en mängd information som till exempel e-postadress, telefonnummer och var du befinner dig. Så fort du laddar ner en app i Facebook, eller loggar in på en annan tjänst med ditt Facebookkonto, delas information om dig med företaget som står bakom appen eller tjänsten.

Du kanske har flera applikationer i din ­Facebookprofil utan att veta om det. Kontrollera vilka du har, och rensa bort dem som du inte vill ha kvar.

Gör så här: Logga in Facebook och gå till ”Inställningar”. Klicka sedan på ”Applikationer”. Där hittar du de applikationer som följer dig på Facebook. Om du för musen över dem ser du att det kommer upp knappar för ”Redigera” och ”Ta bort” (en penna respektive ett kryss). Om du klickar på pennan får du veta vilken information som appen har tillgång till, och klickar du på krysset tar du bort appen.

Du kan även välja att använda tjänster och spela spel utan att identifiera dig, genom att logga in anonymt på applikationen. Då delas inga av dina Facebookuppgifter. Då kan ­applikationen inte heller göra Facebookinlägg för din räkning. Det finns dock en risk för att den samlar information från din mobil eller dator.

facebook

Stoppa vänners appar

Även dina vänners applikationer vill komma in i ditt Facebookkonto. Om dina vänner har gett spelappar tillgång till sina vänlistor kan apparna, utan dina vänners aktiva val, kontakta dig för att få dig att börja spela. Du kanske någon gång har sett ”(din väns namn) har bjudit in dig till att spela …” poppa upp på din Facebooksida? För att slippa sådant kan du blockera alla notiser från det spelet genom att klicka på krysset i ­inbjudan.

Gör så här: Gå in på Inställningar/Applikationer och klicka på ”Appar som andra använder”. Där kan du kryssa i och ur den information som dina vänners appar ska få tillgång till.

facebook

 

Stäng av

Vill du vara riktigt säker kan du stänga av ­applikationsplattformen helt.

Gör så här: Gå in på Inställningar/Applikationer och klicka på ”Redigera” ­under ”Appar, webbplatser och ­plugins”. Klicka sedan på ”Inaktivera platt­formen”. Detta gör att du inte kommer att kunna använda några applikationer, till exempel logga in på andra tjänster på nätet med ­Facebook. Du kommer inte heller att få någon mer inbjudan att spela spel. Du kan alltid ångra dig och häva blockeringar och ändra tillbaka inställningar när du vill.

facebook

facebook

Ta makten över annonserna

Om du gillar ett företags Facebooksida, för att du vill kunna läsa deras inlägg i ditt flöde, kan de ­använda ditt namn i sponsrade inlägg i dina ­vänners flöden.

Gör så här: Gå till ”Inställningar” och klicka på ”Annonser”. Vid ”Annonser med mina sociala aktiviteter”, klicka på ”Redigera”. I ”Redigera”-menyn ser du hur ditt Facebook-id används i annonser som andra ser. Ändra ”Visa mina sociala aktiviteter i samband med annonser för:” till ”Ingen”. Då kan ditt namn inte användas i sponsrade inlägg mer. Observera att dina vänner fortfarande kommer att kunna se när du gillar sidor och inlägg, det är bara i sponsrade inlägg som ditt namn inte längre kan användas.

facebook

 

LÄS ÄVEN: Sopa bort dina internetspår 

Små datorprogram

App är en förkortning för ­applikation. Appar är små dator­program skapade för att användas tillsammans med ett större system, så att det får nya funktioner. Det kan till exempel vara spel, födelse­dagskalendrar, verktyg för videobearbetning och teknik för koppling av ­information mellan webbsidor.