Hoppa till innehållet

Teknikskolan: Virus

Datorvirus är ett gissel vi tvingats lära oss leva med. Men vad skiljer virus från andra skadliga program som du kan drabbas av?

Publicerad
Uppdaterad

Datorvirus har varit en plåga i över 30 år.

Ett datorvirus är ett illasinnat program som infekterar andra program eller filer i din dator och på egen hand kan sprida sig vidare. Från början var ­disketter det vanliga sättet för virusen att hoppa från dator till dator, men nu när vi har övergett disketter för att flytta digital information har virusen följt med till e-post, usb-stickor och nätverk. Det finns en uppsjö av olika typer av virus. Ett av de mer kända är makrovirusen, som till exempel kan infektera dokumentfiler för ord­behandlare. Kanske minns du viruset Melissa som i början av 1999 fick massiv spridning via Microsoft Word och Outlook. Bland annat på grund av det viruset får du ofta frågan i Word och andra Officeprogram om du litar på filen du precis öppnat. 

De tidiga virusen skapades ofta av programmerare som ville visa vad de kunde eller för att de ville ha uppmärksamhet. Ofta ställde de inte till så stor skada på de infekterade datorerna. Men ganska tidigt i virusens historia dök det upp varianter som till exempel raderade användarnas filer eller skickade privata dokument vidare till kontakter i kontaktlistan.

Den gamla typen av virus är i dag inte något större problem. I stället är det andra typer av skadlig kod, som maskar, trojaner, spionprogram och utpressningsprogram, som plågar oss. Dessa program kallas också ofta för virus. Men till skillnad från virus kan de fungera utan att behöva infektera befintliga program eller filer. De skapas ofta i vinstsyfte och kan till exempel kryptera filer på datorns hårddisk och begära pengar för att ge filerna tillbaka till användaren i läsbart skick. Annan skadlig kod siktar in sig på att stjäla uppgifter om till exempel bankkort, för att kunna tjäna pengar den vägen. De numera så vanliga bedrägerierna med Bank ID har däremot inget med skadlig kod att göra, utan handlar i stället om att lura människor att frivilligt dela med sig av sina uppgifter. 

Första viruset för pc

Det första datorviruset för pc som fick ordentlig spridning dök upp för drygt 30 år sedan. Det skapades av de pakistanska bröderna Basit och Amjad Farooq Alvi. Deras program kallades Brain-A och spreds via disketter. När en dator infekterats kopierades Brain-A in på alla nya disketter som sattes in i den datorn. När disketten sedan stoppades i en annan dator spreds viruset vidare, precis som ett biologiskt virus.

Läs alla Råd & Röns teknikskolor