Hoppa till innehållet

Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Teknikskolan: virtual reality

Virtual reality är otroligt mäktigt när det görs rätt. Vi förklarar hur du bäst kliver in i den virtuella verkligheten.

Publicerad

Med VR-glasögon kan du flytta dig ut i världen utan att behöva lämna soffan.

Hajpen kring virtual reality har lagt sig sedan VR-glasögon utnämndes till årets julklapp 2016. Marknaden översvämmades då av enkla VR-masker som fäster mobilen framför ögonen. Pris­lappen var bara någon hundralapp. Men de flesta konsumenter tröttnade snabbt efter den första hisnande ruschen av att kunna flyga över mäktiga bergs­kedjor och sänkas ner i djupa havsgrottor. Det som skavde mest var troligen att den virtuella rörelsefriheten är starkt begränsad i lågprisglasögon. Med dem anpassar sig bara den virtuella världen när du lutar huvudet uppåt och åt sidorna, inte framåt eller bakåt.

Du kan alltså stå i en datorgenererad version av Parthenon, som myllrar av 3D-framställda statyer och greker i vita togor. När du vrider på huvudet ser du såväl statyer som hellener från olika vinklar som vore de verkliga. Utsikten över antikens Aten är hänförande, men när du sträcker huvudet framåt för att se bättre mellan de doriska kolonnerna händer inget, den virtuella vyn kommer inte närmare. Hjärnan är van att ta emot synintryck som bygger på att huvudet rör sig i alla riktningar, inklusive framåt och bakåt. När huvudrörelserna inte motsvarar vad ögonen borde se uppstår en vag obehagskänsla, som snart blir huvudvärk och lätt illamående.

Men det finns VR-glasögon som klarar att ge full rörelsefrihet för huvud­rörelser. De använder inte mobilen utan kopplas till en dator eller en spelkonsol. Med dem kan du alltså stå bredvid en virtuell kolonn och luta huvudet framåt och se vad som finns på andra sidan kolonnen. I den typen av avancerade glasögon ingår också handkontroller som gör att du kan interagera i den virtuella världen. Handkontrollerna kan till exempel bli racketar i ett bordtennis­spel eller händer som håller pil och båge i ett bågskyttespel. De avancerade VR-glasögonen för datorer kostar flera tusen och måste vara inkopplade till en kraftfull dator i 10 000-kronorsklassen. Lagom till sommaren lanseras dock det första VR-headsetet med full rörelse­frihet som inte behöver datorkopplas. Det heter Oculus Quest och kommer att kosta 4 500 kronor.

 

Populäraste VR-upplevelserna

Google Earth VR

Flyg runt jordklotet och välj själv om du vill zooma in på Manhattan eller Mönsterås. Gå omkring på marknivå i gatuvyn. Ungefär samma innehåll som i mobilvarianten, men upplevelsen i VR är väsensskild.

 

Beat Saber

Populäraste VR-spelet just nu. Kuber flyger mot dig och du måste slå sönder dem med laser­svärd i takt med musiken som spelas. Låter banalt, men känns riktigt svängigt. Även ansträngande och ­kalori­brännande.

 

 

Olika typer av VR-glasögon

Google cardboard

Hållare för din smarta mobil (som bör vara kraftfull). Ej full rörelsefrihet.
Pris: 50 kr

Sony Playstation VR

Kopplas till en Playstation 4. Full rörelsefrihet.
Pris: 2500 kr
Oculus Go
Fristående VR-headset. Ej full rörelsefrihet.
Pris: 2800 kr

HTC Vive

Kopplas med hdmi och usb till kraftfull dator. Full rörelsefrihet.
Pris: 6500 kr

 

 

Vad vill du veta mer om?
Digitaliseringen går snabbt framåt och med den kommer många nya begrepp. Det kan vara svårt att hänga med. Är det något du känner att du redan borde veta och därför tycker att det är jobbigt att fråga om? Mejla oss på radron@radron.se.