Hoppa till innehållet

Välj rätt abonnemang för familjen

Flera av de stora operatörerna lockar med lägre pris om du samlar familjens abonnemang hos dem. Men beroende på hur familjens telefonibehov ser ut kan det vara bättre att plocka russinen ur kakan.

Publicerad

Låt familjens surfvanor styra när du väljer abonnemang.

Mobiltelefonerna har en central plats i de flesta familjers vardag och det blir vanligare att också yngre familjemedlemmar har egna. De fyra stora operatörerna Telia, Telenor, Tre och Tele2 har olika erbjudanden för den som vill samla familjens alla abonnemang hos dem.

Telenor marknadsför sitt abonnemang under namnet Telenor Familj, men har en öppen tolkning av vem som kan ingå i en familj så länge det inte är fler än åtta personer. Du kan alltså välja att ha ett abonnemang tillsammans med sju vänner, och låta alla kostnader hamna på en faktura. Varje ny medlem i ”familjen” betalar 169 kronor och sedan delar alla på den surfmängd som finns i huvudabonnemanget. Huvudabonnemanget kan innehålla olika mängd surf. För en familj på fyra, som delar på ett abonnemang med fri surf, blir kostnaden 269 kronor per person jämfört med 569 kronor per person om du tecknar abonnemangen var för sig.

Företagets lågprismärke Vimla har inget familjealternativ och heller inget alternativ med fri surf som är direkt jämförbart med Telenors erbjudande. Men Vimla erbjuder abonnemang för barn med 25 gigabyte surf för 200 kronor i månaden och för vuxna med 50 gigabyte för 320 kronor i månaden, vilket blir en snittkostnad på 260 kronor per person och månad för en familj med två vuxna och två barn.

Kontantkort eller abonnemang

För den som inte vill ha ett vanligt abonnemang erbjuder operatörerna också kontantkort. De laddas ofta enligt samma prislista och med samma månadskostnad som abonnemangen.

Telia har ett liknande upplägg som det Telenor har genom sin tjänst Mobilanslutning där det går att samla upp till fem familjemedlemmar i ett och samma abonnemang. Tjänsten finns för de abonnemang som Telia valt att kalla Komplett, där det ingår en fast mängd data varje månad. Varje ny familjemedlem kostar 149 kronor. Telia har inget abonnemang med fri surf bland sina Komplettabonnemang. Största surfmängd som går att köpa är 100 gigabyte per månad. Om du delar det på fyra personer blir kostnaden per person 333,75 kronor i månaden. Det kan jämföras med Telias 20-gigabytesabonnemang, som kostar 439 kronor per månad.

Telias lågprisalternativ Halebop har inga speciella rabatter för barn eller familjer, men det finns ett abonnemang med 30 gigabyte surf för 369 kronor per månad, det vill säga ungefär en krona billigare per gigabyte än om fyra personer delar på Telias komplettabonnemang.

Tre har inget renodlat familjeabonnemang. Men operatören erbjuder möjligheten att överföra  data som du inte förbrukar själv till någon annan som också har ett abonnemang hos Tre. Den funktionen ingår i det vanliga abonnemanget, men du kan maximalt skicka 10 gigabyte data per månad och abonnemang.

Hallon, som är Tres lågprisvarumärke, har rabatt för barn. Ett abonnemang med 25 gigabyte surf per månad kostar 199 kronor per månad för barn och 249 kronor per vuxen, vilket gör det drygt 100 kronor billigare per familjemedlem för en familj med två vuxna och två barn än till exempel Telias familjeabonnemang med lika mycket surf per person.

Inte heller Tele2 har ett abonnemang som vänder sig direkt till familjer. Men för den familj som har många medlemmar som förbrukar mycket data rekommenderar operatören sin tjänst Unlimited together, som ger rabatt på ett abonnemang med fri surf om flera som har abonnemanget registrerar sig tillsammans. För en familj på fyra personer blir kostnaden med rabatten 349 kronor per person, jämfört med 499 kronor per person om de tecknats var för sig. Till skillnad från hos till exempel Telenor skickas ingen gemensam faktura, utan alla abonnemang hanteras var för sig.

Tele2:s lågprisvarumärke Comviq har inte heller ett erbjudande med obegränsad surf, men operatören erbjuder rabatter för barn och studenter. Ett abonnemang med 40 gigabyte data kostar för dem 245 kronor jämfört med 295 kronor för en vuxen. 

Hur surfar ni?

När du ska välja abonnemang till din familj ska du fundera över vilka surfvanor ni har. Här är fyra exempel där familjerna består av två föräldrar och två barn. I alla exemplen ingår fria samtal och sms. 

Storsurfarna

Familjen har valt bort fast bredband hemma till förmån för fri surf i mobilerna. Familjen använder sina mobiltelefoner för att titta på film och lyssna på musik, och förbrukar tillsammans mer än 100 gigabyte per månad. De väljer Telenor Familj med obegränsad surf för 269 kronor per person och månad.
Totalt: 1 076 kronor per månad. 

Medelsurfarna

Snittsvensken förbrukar ungefär 5 gigabyte data i mobilen i månaden. Familjen medelsurfare förbrukar alla som Medelsvensson varje månad och väljer Hallons ungdomsabonnemang på 6 gigabyte för 99 kronor i månaden till barnen och Hallons 8 gigabyte abonnemang för 149 kronor i månaden till föräldrarna.
Totalt: 494 kronor per månad. 

Snålsurfarna

Familjen använder sällan mobilen utanför hemmets trygga wifitäckning och har inte stort behov av surf i sina abonnemang. Hela familjen väljer Comviqs fastpris mini för 95 kronor i månaden, vilket ger de vuxna 3 gigabyte per person och barnen 5 gigabyte per person och månad.
Totalt: 380 kronor per månad. 

Snyltsurfarna

Familjen snyltar på sina arbetsgivares abonnemang även på fritiden. Barnen behöver däremot egna abonnemang och väljer Hallons ungdomsabonnemang på 10 gigabyte surf per månad för 149 kronor per månad och person. 
Totalt: 298 kronor per månad.