Hoppa till innehållet

Välj rätt mäklare

Att anlita en fastighetsmäklare kräver en del förarbete. Råd & Rön hjälper dig med de viktigaste kom ihåg-stolparna.

Publicerad

 

ettUPPTAKTEN

Visst kan du kränga din bostad på egen hand, men enklast och snabbast gör du det genom att anlita någon av landets drygt 6 700 fastighetsmäklare. Men vem då?

Börja med att fråga vänner, grannar, kollegor - de kan säkert rekommendera några lokala förmågor. Sök också på nätet – skriv till exempel ”mäklare”, ”pris”, ”jämför” och namnet på ditt bostadsområde i en sökruta, det brukar ge åtskilliga träffar.

Efter att du har vaskat fram några tänkbara kandidater bör kolla att de är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen, www.fmi.se. Det måste de vara för att åta sig sådana här uppdrag. Hos FMI kan du också höra efter ifall de blivit varnade.

Ring och bjud hem åtminstone tre mäklare för värdering, det är gratis och de gör det med glädje.

Tips: Skriv ner dina frågor och bostadens alla fördelar samt eventuella brister och dolda fel inför mäklarbesöken.

 

tvåHEMBESÖK

hembesökDet här kan vara ett ganska känsligt kapitel. Husesyn. Värdering. Bra personkemi underlättar, men låt dig inte smickras sönder och samman och förvandlas till ett stort JA om mäklarna säger att du har fantastiskt fina barn, att de delar ditt intresse för latinamerikansk litteratur eller liknande. De vill ha dig som kund, punkt.

Var tydlig, berätta hur du vill ha det. Fiska efter tips på homestyling, om det till exempel kan löna sig att forsla undan diverse möbler inför visningen.

Fråga framför allt om arvode och villkor (vanligen tillämpas fastpris, procentsats eller trappmodell) och vad du i så fall skulle få tillbaka i form av till exempel fotografering, annonsering, antal visningar. Jämför sedan priser och villkor, det kan skilja många tusenlappar mellan mäklarnas erbjudanden.

Tips: Välj inte första bästa mäklare. Gå igenom alla förslag ordentligt innan du bestämmer vem du vill anlita.

 

treUNDERSKRIFT

underskriftDags att skriva på kontraktet, det så kallade uppdragsavtalet. Det här är mäklarens förslag, inte vad lagen föreskriver. Du kan alltså fortfarande komma med önskemål och försöka förhandla dig till bättre villkor.

Läs noga igenom uppdragsavtalet tillsammans med mäklaren. Stäm särskilt av att ni är överens om betalningen, ensamrättstiden (max tre månader) och uppsägningsvillkoren.

Tips: Skriv inte på om du känner dig det minsta osäker.

 

fyraANNONSERA

Läs och godkänn innan den läggs ut. Det karaktäristiska mäklarspråket - ”intressant planlösning”, ”oanade möjligheter”, ”arkitektritad”, ”pendlarvänligt” – kan du kanske stå ut med. Men om annonsen innehåller stavfel, syftningsfel eller framför allt faktafel, då bör du genast dra i bromsen. Kolla även bilderna, inte kul om man skulle råka skymta en behå eller ett par kalsonger i ett hörn.

Tips: Renskriv annonsen. Läs även objektsbeskrivningen.

 

Text: Pontus Ohlin

Illustrationer: Kick Edgren Nyborg