Hoppa till innehållet

Så sparar du bläck

Bläckpatron till skrivare är dyrt och kan i längden kosta mer än själva skrivaren. Vi förklarar varför skrivaren drar så mycket bläck och ger några tips på hur du spar på bläcket.

Publicerad

Boven i dramat är den rengöring av patronernas munstycken som skrivarna utför. Skrivaren sprutar då värdefullt bläck genom munstycket in i en liten uppsamlingssvamp. Hur ofta rengöringsprocessen utförs skiljer markant mellan såväl olika tillverkare som skrivarmodeller.

Det spelar också roll vilken typ av utskrift du gör. Det klart grövsta slöseriet sker när du skriver ut text, men även vid utskrift av grafik försvinner mycket bläck i rengöringen. Skriver du i stället mest ut fotografier blir svinnet däremot betydligt mindre, som högst cirka tio procent. Vi har därför valt att fokusera på text- och grafikutskrifter i vårt nya förbrukningstest.

Låt skrivaren stå på 
Startfasen verkar spela en viktig roll för skrivarens rengöringscykler. Då startar rengöringen för flera skrivare i våra tester. Du kan därför undvika en del av slöseriet genom att inte stänga av skrivaren mellan utskrifterna.

Låt den i stället gå ner i strömsparläge. Det kostar dig ett par tior per år i elförbrukning men sparar de extremt dyra bläckdropparna.

5 tips som maxar din bläckpatron

1. Snabbutskrift

Välj utkastsläge när du skriver ut. Utkastsläget eller snabbutskrift ger något sämre utskrifter, men är fullt läsbara.

 

2. Undvik färgutskrift

Skriv ut i gråskala. Färgbläck är oftast dyrare.

 

3. Få ut mer bläck

Fortsätt att skriva ut trots låg bläcknivå. Några skrivarmodeller varnar när bläcknivån är låg och får dig att tro att bläckpatronerna måste bytas ut på en gång. Men oftast kan du få ut ytterligare 20 procent efter varningen. Men låt inte tomma patroner sitta i skrivaren för länge, eftersom de kan torka ut.

 

4. Rengör inte i onödan

Kör inte tvättcykeln i onödan. Att tvätta skrivarhuvudet gör av med lika mycket bläck som att skriva ut flera sidor. Du behöver bara köra en tvättcykel när du ser horisontella linjer på de utskrivna sidorna.

 

5. Spara bläck med rätt font

Välj rätt font. Vissa fonter är mer bläcksnåla än andra. Vår undersökning visar att fonten Times New Roman är ungefär 25 procent mer bläcksnål än fonten Arial. Mest bläckslösande fonten var Verdana.

Laser slösar inte
I butikshyllorna på elektronikstormarknaden hittar du betydligt fler bläckstråleskrivare än laserskrivare. Men på arbetsplatser dominerar lasern totalt. Det speglar de båda skrivarteknikernas för- och nackdelar väl. De flesta hemanvändare gör få utskrifter och prioriterar därför bläckskrivarens låga inköpspris. I jobbmiljöer är däremot laserteknikens snabba och billiga utskrifter betydligt viktigare.

Om du skriver ut mycket och ofta kan det löna sig att satsa på en laserskrivare även därhemma, främst om du mestadels skriver ut textsidor. En sida med text är i snitt 47 procent dyrare att skriva ut med bläck jämfört med lasertoner. För Excelutskrifter med grafik och för fotoutskrifter är bläck ”bara” en knapp femtedel dyrare.

Problemet med svinn slipper du med laserskrivare, all toner i kassetten används till utskrift. När det väl är dags att byta färgtonerkassetter blir det däremot rejäla hål i plånboken. En kassett kostar runt 500 kronor, medan en bläckpatron ofta bara kostar hälften så mycket. Märk väl att tonerkassetterna räcker till fler utskrifter per krona än bläckpatroner, men det kan svida att behöva punga ut med hela 2000 kronor om tonerkassetter för fyra färger måste bytas samtidigt.

Kostar mer att köpa 
Prislappen för en laserskrivare är någon tusenlapp högre än för motsvarande bläckstråleskrivare med samma funktionalitet och finesser. Den extra tusenlappen tar flera år att spara in genom billigare utskrifter om du bara skriver ut då och då.

Även när du bestämt dig för att laserskrivaren passar dina behov bäst finns en del att tänka på. Till skillnad från bläckskrivaren som numera i princip bara säljs med färg- och skanningsmöjlighet finns laserskrivaren i flera olika varianter. Den enklaste formen av laserskrivare skriver bara ut i gråskalor och saknar skanner.