Hoppa till innehållet

Varning för bambuplast

Barntallrikar och muggar gjorda av en blandning av bambu och plast säljs i ekobutiker som mer hälsosamma och miljövänliga alternativ till plast. Men nu varnar Livsmedelsverket för att de kan vara giftiga.

Publicerad

En del produkter marknadsförs som 100 procent bambu, trots att de består av en blandning. Är du osäker, fråga i butiken.

Produkterna är gjorda av bambufibrer, bambupulver eller majsmjöl blandat med plaster som melamin. Men bambu är inte en godkänd ingrediens i plastprodukter som kan komma i kontakt med livsmedel. Efter att Livsmedelsverket har fått rapporter från EU om att blandningen kan släppa ifrån sig giftiga ämnen som formaldehyd och melamin går de nu ut och varnar. Det här gäller produkter som är gjorda av en blandning av bambu och plast, inte produkter som är helt gjorda av bambu eller av plast. Produkterna säljs ofta i ekobutiker med motiveringen att det är ett mer hållbart, miljövänligt och giftfritt alternativ till plast.

– Många tänker plast är dåligt, bambu är bra. Det är svårt att vara medveten konsument i dag, säger Maria Florin, avdelningschef för säkra livsmedel på Livsmedelsverket.

Många företag har tagit bort den här sortens produkter, men några butiker har spelat ner riskerna och hävdar att förbudet beror på ändringar i hur bambu klassificeras i EU och att de för en dialog med Livsmedelsverket. Men enligt Livsmedelsverket är det allvarligare än så.

– Anledningen till att vi går ut och varnar är att vi har fått rapporter från EU om att man har sett att ämnen från sådana här produkter kan migrera över i maten i sådana nivåer att det kan vara giftigt, säger Maria Florin.

Produkterna har funnits på marknaden i flera år, men det finns ingen kontrollmyndighet för material som kommer i kontakt med mat och ingen har alltså haft ansvar för att ta bort de här produkterna från marknaden.

Har dina barn använt dessa produkter behöver du enligt Livsmedelsverket inte oroa dig. Gränsvärdena är satta med en stor säkerhetsmarginal och gäller framför allt om produkterna kommer i kontakt med flytande varma livsmedel, över 70 grader, under en längre tid. Det kan till exempel gälla varma drycker eller varma mejeriprodukter.

– Bedömningen är att man inte behöver vara orolig, men vi tycker samtidigt att man ska sluta använda produkterna, säger Maria Florin