Hoppa till innehållet
Läs mer

Kallare vatten än du tror i tvättmaskinen

Publicerad

Väljer man 60 grader för tvätten förväntar man sig att den ska tvättas i just 60 grader. Men i ett test som en Råd & Rönläsare har gjort kom vattnet i trumman knappt upp till 45 grader. Helt enligt standarden, säger tillverkaren.

I Råd & Röns tvättmaskinstest skriver vi att många tvättmaskiner inte når upp till det angivna gradtalet när de tvättar. I testet körde vi maskinerna på standardprogram för 60 grader och mätte temperaturen på vattnet. Resultatet visade att flera av de testade maskinerna lyckades nå upp till den temperaturen. Det här fick Råd & Rönläsaren Erik Freiholtz att börja fundera.

– Jag ville testa vår nya, fina och inte helt billiga tvättmaskin för att se om det var samma sak med den som för tvättmaskinerna i artikeln, säger han.

För de flesta skulle det här stanna vid en tanke, men eftersom Erik Freiholtz jobbar med mätteknik har han tillgång till mer sofistikerad mätutrustning än gemene man.

– Jag använde en temperaturmätare som ligger i tvättrumman med tvätten och sparar mätvärden en gång per minut under hela tvättiden. Till skillnad från i Råd & Röns tvättmaskinstest, där vi valde standardprogrammet, valde Erik Freiholtz att tvätta i ekoprogrammet.

– Vi valde den här maskinen för att den har bra energiklassning, eftersom vi vill spara el, säger han.

Bara 43,5 grader

Resultatet var nedslående. Temperaturen gick som mest upp till 43,5 grader, men sjönk sedan ner till under 40 grader igen. Han gjorde om mätningen en extra gång med samma dåliga resultat. När han gjorde mätningen i en normal 60-graderstvätt nådde temperaturen upp till 56 grader och höll sig över 55 grader i 13 minuter.

Men när Erik Freiholtz kontaktade tvättmaskinstillverkaren Bosch för att höra om det var något fel på just den tvättmaskin han köpt fick han först höra att med ekoprogrammet inkopplat maximeras temperaturen till 50 grader. Sedan fick han höra att hans mätmetod var felaktig. Det går enligt Bosch inte att mäta i trumman eftersom det ju ligger kläder där. Om man mäter precis vid elementet anser Bosch att temperaturen bli mer korrekt.

– Men metoden jag har valt innebär att jag får den temperatur som tvätten faktiskt uppnår. För att minska antalet bakterier är det ju tvättens temperatur som är relevant, inte temperaturen någon annanstans i maskinen, säger Erik Freiholtz. Minst tio minuter bör vattnet hålla 60 grader för att bakterierna ska dö.

Håller sig till standarden

Enligt Bosch själva håller de sig bara till gällande standard för tvättmaskiner.

– För att tvättprogrammet ska vara så energisnålt som möjligt värms vattnet upp till 60 grader men håller inte den temperaturen särskilt länge. När vattnet sedan når ut till kläderna sjunker temperaturen, säger Anna Johansson, produktchef på Bosch.

Är det inte missvisande för konsu- menten, som ju vill att kläderna ska tvättas i just 60 grader?

– Jo, men det är inte vi som har satt upp normer och standarder. Om man vill ha bort bakterier är det kanske inte det energisnåla programmet man ska använda, svarar Anna Johansson.

På Energimyndigheten bekräftar man att det enligt standaren för hushållstvättmaskiner inte finns något krav på att maskinen ska nå upp till angiven temperatur. Det finns krav på renhet, men inte något krav på att avdöda bakterier.

– Det är nog ganska vanligt att tvättmaskinerna inte når upp till den temperatur som står på programmet. Men de flesta konsumenter klarar sig med det program som tillverkarna anger som 60 grader, säger Helena Nilsson, handläggare på Energimyndigheten.

Vill man vara säker på att få bort bakterier, måste man tvätta i en högre temperatur än 60 grader. Erik Freiholtz använder inte längre ekoprogrammet på sin tvättmaskin.

– Vi har en tvååring och vill att kläderna ska bli rena, men bakterierna lär ju överleva i 45 grader, säger han.

– Det känns som de har lurat systemet med energiklassningen, som om de bara har satt dit en ekoknapp och sänkt temperaturen. Det bästa vore om de kunde se till att tvätta i 60 grader men att maskinen samtidigt drog lite el, men det kanske är omöjligt, säger han.

Text: Annika Berge