Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

5 säkerhetsrisker med leksaker för barn

Standarder förtydligar lagens mer övergripande säkerhetskrav för leksaker. De olika standarderna anger detaljkrav för hur leksaker ska tillverkas för att vara säkra. Här är några exempel.

barnlekerbrandbil

 

Kvävning

Leksaker för barn under tre år får inte ha smådelar som kan fastna i halsen. Det kontrollerar man med en smådelscylinder, som motsvarar storleken på ett barns strupe, där man kan prova att stoppa ner leksakerna. Nallar kan gå sönder om ett barn biter i dem och barnet kan då komma åt klumpar av mjuk stoppning. Därför ska nallens sömmar klara ett test som går ut på att man drar kraftigt i den och kollar så att sömmarna inte får så stora öppningar att barnet kommer åt innehållet med fingret. Detta testas med en speciellt litet provfinger.

Fallriskgunga

Gungor och rutsch­kanor ska vara stabila och skydda från fall- och kläm­skador. Alla platt­formar på en ­klätterleksak som är högre än 1 000 millimeter ska ha skydds­barriärer som är minst 600 ­millimeter höga. Inga öppningar i aktivitetsleksaker får medföra risk att barnet fastnar. För att säkerställa att inga farliga öppningar finns används särskilda provsonder med mått som motsvarar huvud och hals hos ett barn.

Magneter

Om ett barn råkar svälja två eller fler starka magneter kan de dras till varandra genom tarmväggarna och leda till svåra skador. Därför ska starka magneter inte kunna lossna från leksaker om magneterna är så pass små att de kan passera genom smådelscylindern.

Brandbrand

Leksaker får inte innehålla väldigt lättantändligt material, och flamman får inte sprida sig för snabbt om leksaken antänds. Den kategori av leksaker som utgör den största risken om de skulle brinna för lätt och snabbt är peruker, låtsasskägg, huvudmasker, utklädningskläder, leksaker som barn kan gå in i och leksaker med mjuk stoppning.

Höga ljud

Den kategori av leksaker som har de strängaste kraven är ljudleksaker som används nära örat. En leksak som skulle kunna hållas 2,5 centimeter från örat, och samtidigt avge ljud längre än 30 sekunder, får inte komma upp i en högre ljudtrycks­nivå än 60 dB när den mäts på ett avstånd av 50 centimeter.

Potratt2016_robinhögberg
Robin Högberg
Text
radron@radron.se
Shutterstock
Foto

 

 

Prenumerera
pren445_teaser

Prenumerera på Råd & Rön

 10 nr av papperstidningen.
 Alla tester på webbplatsen.
 Digital tidning i surfplatta.

     Beställ här >>